CIGANIN, ALI NAJLJEPŠI

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Vjerojatno ste barem jednom, u nekom od burnih izlazaka, čuli pjesmu Ciganin, ali najljepši, no znate li da je to ujedno i ime trenutno najpopularnije suvremene hrvatske knjige? Roman Kristiana Novaka, objavljen je u studenom 2016. godine, no interes čitatelja, ali i medija za nju još ne slabi. Tome najbolje svjedoči i činjenica kako je trenutno knjiga posuđena u svim Knjižnicama grada Zagreba, a na posuđene knjige već su stavljene i brojne rezervacije nestrpljivih čitatelja koji čekaju da se i sami uvjerene zašto se o toj knjizi priča već više od godinu dana.

Ciganin, ali najljepši je u najširem smislu klasificiran kao krimić, no čitatelj već nakon prvih par stranica shvaća kako je knjiga mnogo više od praćenja tijeka zločina. Radnja knjige započinje razgovorom novinarke i Milene, sredovječne žene koja se nakon kraha braka i života u Zagrebu vratila u rodni Sabolščak u Međimurju živjeti s dementnim Japicom. Budući da obiteljsku kuću treba obnoviti, zapošljava mladog Roma Sandija na što ostali pripadnici u selu izrazito negativno reagiraju s obzirom na to da su odnosi Hrvata i Roma izrazito neprijateljski na tom području. Time započinje njihova ljubavna priča, no Ciganin, ali najljepši nudi mnogo više od priče o zabranjenoj ljubavi jer čitatelj paralelno prati i radnju vezanu uz Nuzata, kurdskog izbjeglicu iz Mosula koji prevoditelju prepričava svoj mučan prolaz balkanskom rutom. Milena, Sandi i Nuzat pripovijedaju svoju stranu priče koja sjeda na mjesto kada se kao četvrti pripovjedač uključi Plančić, PR zagrebačke policije čime se naglasak vraća na zločin koji ih sve povezuje.

Četiri pripovjedača čine knjigu dinamičnom za čitanje jer svatko od njih ima samo jedan dio slagalice koji sam po sebi ne razjašnjava zločin koji se dogodio, stoga čitatelj mora povezivati njihov razbarušen tijek misli. Ipak, i sama njihova introspekcija je zanimljiva jer se protežu teme ljubavi, mržnje, razočaranja, očekivanja i okoline koje svaki lik poima drugačije. Nakon ispitnih rokova, umjesto skripte, uzmite u ruke Ciganina, ali najljepšeg, a ako ste više vizualni tip, knjiga je pretvorena u istoimenu predstavu koju možete pogledati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

 

Dora Slivar

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.