Craft kruh po tradicionalnim recepturama

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

S ovim se pojmom u zadnje vrijeme sve češće susrećemo. Craft pivovare sve su poznatije i raširenije i diljem našeg grada, no u posljednje vrijeme javio se još jedan hit. Riječ je o craft pekarnicama! Svakoga dana možete uživati u klasičnim, ali posebno pripremljenim pekarskim proizvodima- mi otkrivao i gdje sve u gradu.

Svakodnevna namirnica u većini kućanstva je upravo kruh, a ubrzani život nerijetko nam kao jedan od obroka dana servira neki pekarski proizvod. Svaki grad obiluje kojekakvim pekarnicama u kojima su proizvodi upitne kvalitete i roka trajanja. Srećom, val craft pekara i pekarnica pogodio je i Zagreb pa se tako na nekoliko lokacija mogu pronaći ručno pripremljeni proizvodi koji poštuju tradicionalnu recepturu- može biti nadograđena te ne koriste industrijske sastojke poput aditiva.

KORICA

Svakako najveći bum pokrenula je pekarnica Ivane Urem Marohnić za koju vlasnica ističe da iako se sama ponuda kod njih ne razlikuje previše od ostalih pekarnica, kod njih se osim visoko kvalitetnog proizvoda može popiti i ukusna kava! Sve se proizvodi na samom mjestu ispred velikih izloga gdje ih svaki prolaznik može vidjeti, tako da su proizvodi uvijek svježi. Time se protive masovnoj proizvodnji u kojoj se gotovo polovina pekarskih proizvoda uvozi polusmrznuta. Kroasani laminirani maslacem, brioši, baguette i sourdough kruh ili slastice poput kruha od banane i oraha te pite od limuna samo su neki od ukusnih proizvoda koje možete naći u Korici, na Preradovićevoj 39 po prihvatljivim cijenama.

KROŠTULA

Obiteljski posao započet u Pakoštanama, proširen u Zadru konačno je dobio svoje sjedište i u Zagrebu. Domaća receptura i ručno rađeni proizvodi ono su što godinama obitelj Vulina njeguje. Dio proizvoda kojeg nude je standardan, ali ostalo se mijenja. Stalno isprobavaju nove kombinacije začina i zamjesa- ako se kupcima svidi, ostavljaju ih na prodaji. Kod izrade tijesta, ali i drugih proizvoda koriste isključivo lokalne proizvode kao na primjer maslac iz lokalne mljekare, pršut isključivo drniški i slično.

KATIN KRUH BEZ GLUTENA

Bilo da ne smijete konzumirati gluten ili jednostavno želite izbjeći ovaj sastojak, Katarina Komarica se pobrinula i za taj problem. Kako i sama ne smije jesti proizvode bogate glutenom, odlučila je pokrenuti svoje pekarske specijalitete. Osim onih bezglutenskih proizvoda iz vrećica, koji u njima stoje predugo, ne postoji mjesto osim Katinog gdje možete kupiti svježi bezglutenski proizvod pripremljen i dostavljen u prodavaonicu taj dan. Osim kruha proizvodi i razne pite i kolače bez glutena. Umjesto klasičnog pšeničnog, zobenog i raženog brašna koristi certificirana bezglutenska brašna od heljde, riže, buče i prosa. Cijena proizvoda je zbog sastojaka koje koristi pri izradi malo viša no uobičajeno, ali vlasnica kaže kako ljudi prepoznaju kvalitetu pa im nije teško izdvojiti koju kunu više. Prodajna mjesta Katinog kruha nalaze se na linku (http://www.kruhbezglutena.hr/Home/About) .

MAJA I KRUH

Osim što kruh peče isključivo po narudžbi i to sama, Maja svaku vrećicu oslikava posebno! Inače akademska umjetnica, Maja Marković odlučila se posvetiti svojoj drugoj ljubavi, kulinarstvu. U ovom je slučaju svoje vještine u pripremi kruha odlučila proširiti pa tako sada peče pet vrsta kruha. Ono što je kod Maje posebno jest to da njen kruh možete pronaći samo na Facebooku, odnosno naručiti ga putem društvene mreže. Ona vam ga idući dan svježeg dostavi na vašu adresu. Nije potrebno opet spominjati kako sve radi sama, ali uz to proizvodi svoj kvasac niti jedna sirovina nije tretirana te nema nikakvih aditiva.

KRUH & PUTAR

Nakon mnogo godina poslovanja u velikom lancu pekarskih proizvoda, bivši zaposlenici istog odlučili su pokrenuti vlastiti posao s drugačijom politikom poslovanja. Okrenuvši se domaćoj proizvodnji odmaknuli su se od klasičnih veleprodajnih pravila i u Nehajskoj ulici na Trešnjevci otvorili svoju malu pekarsku oazu „Kruh & Putar“. Osim odlične ponude hrane, u vrhunskom interijeru možete popiti i šalicu kave.

 

Lea Medica

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.