„Črna mati zemla“ u ZKM-u

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Ususret praizvedbi predstave „Črna mati zemla“ u Zagrebačkom kazalištu mladih te povodom novog izdanja istoimenog romana Kristiana Novaka, u ZKM-u je 17. ožujka održana tribina na kojoj se govorilo o značajkama teksta te postavljanju djela na kazališne daske. Na tribini su sudjelovali autor romana s redateljicom predstave Dorom Ruždjak Podolski te autor dramatizacije Tomislav Zajec dok je razgovor moderirao Kruno Lokotar, urednik knjige.

foto: www.zekaem.hr

foto: www.zekaem.hr

Tribinu je organiziralo kazalište u suradnji s Nakladom OceanMore. Riječ je o hit romanu koji je 2014. godine nagrađen tportalovom nagradom za najbolji roman, a da je riječ o iznimnom djelu govori i činjenica da se knjiga donedavno nalazila i na popisu lektire u okviru kurikularne reforme Borisa Jokića. Radnja prati mladog i perspektivnog pisca Matiju Dolenčeca koji u sebi nosi potisnutu traumatičnu priču iz djetinjstva. Matija je naime, kao dječak ostao bez oca, a uz to je u njegovom međimurskom selu tijekom 1991. godine zabilježeno čak osam samoubojstava. Novak je tako na primjeru Matijinog djetinjstva opisao mračnu, a pomalo i triler priču koja je potresla malo međimursko selo za vrijeme raspada bivše države, a ujedno i vrijeme „kolektivne traume društva u tranziciji.“

www.zekaem.hr

www.zekaem.hr

Da je riječ o potencijalnom kazališnom komadu to je prepoznala nagrađivana redateljica Dora Ruždjak Podolski dok dramatizaciju i dramaturgiju potpisuje Tomislav Zajec, a djelom i sam autor romana Kristian Novak. Glavnu ulogu igrat će mlada nada Adrian Pezdirc, dok će u ostalim ulogama biti Mia Biondić, Doris Šarić Kukuljica, Nataša Dorčić, Urša Raukar, Dado Ćosić, Zoran Čubrilo, Suzana Nikolić i drugi. Hoće li biti jednako zanimljivo na kazališnoj sceni kao i u romanu, svakako valja provjeriti.

Premijera predstave zakazana je za subotu 1. travnja u Zagrebačkom kazalištu mladih s početkom u 20 sati, a raspored ostalih izvedbi možete pronaći na službenoj stranici ZKM-a.

Anamaria Habunek

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.