Crno – bijeli film našeg doba

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Većini gledatelja se crno – bijeli nijemi filmovi čine kao skup dosadnih slika čiju je radnju vrlo teško pratiti. Film Umjetnik iz 2011. godine prikazuje upravo takvu vrstu kinematografije, što se čini neobično za 21. stoljeće.

www.marksimonson.com

www.marksimonson.com

Radnja se odvija 1927. godine, a započinje prikazom mladog i uspješnog glumca, Georgea Valentina, koji se nalazi u glavnim ulogama najpoznatijih tadašnjih filmskih naslova i na samom vrhu Hollywooda. Predmet je obožavanja redatelja i gledatelja, a ponajviše gledateljica. Igrom slučaja u prolazu upoznaje mladu Peppy Miller koja postaje inspirirana njegovim radom i sama želi postati glumica, a to i pokušava nakon uspješne audicije gdje ponovno susreće Georgea. Peppy ima sve veću želju postati uspješna glumica, a postaje sve prisnija sa svojim uzorom. Šef filmskog studija poziva Georgea na prezentaciju novog načina snimanja filma – sa zvukom. Nakon žestokog odbijanja novih tehnologija George doživljava sve zvukove okoline veoma traumatično, a u samom filmu zvuk se tek tada pojavljuje. On nastavlja dalje snimati filmove na stari način, ali gubi publiku i potporu producenata. Svi su okrenuti novoj tehnologiji. Tijekom njegovom pokušaja zadržavanja reputacije i slave, mlada se Peppy uspinje na filmskoj ljestvici i postaje najpopularnija glumica. George to teško podnosi i pokušava izvršiti samoubojstvo. Nakon neuspjeha o njemu se brine njegova uvijek najveća obožavateljica. Peppy ga nagovara na zajednički rad u zvučnom filmu jer nema povratka u prošlost, a on na to pristaje.

www.theawl.com

www.theawl.com

Film Umjetnik nijem je do trenutka prezentacije zvučnog filma, tada se pretvara u crno – bijeli zvučni film. Ono što ga čini posebnim i koji je razlog snimanja takvog filma u 21. stoljeću je prikaz suočavanja uspješnog čovjeka s novim prilikama i načinima rada kojemu se prilagođava cijela javnost. Samo popuštanje glavog lika nakon dugog vremena odbijanja i pristanak na novo razdoblje pokazuje kako je nemoguće vratiti se na stanje prije izuma i prilika koje je čovječanstvo stvorilo. Čovječanstvo je svakom inovacijom ulazilo u novu paradigmu, pa se ova poruka može primjeniti na svako novo tehnološko razdoblje pa i medijsko. Nakon upoznavanja novih vrsta stvaranja sadržaja ne postoji mogućnost odbijanja tako jake sile i povratka na prijašnje stanje, a najupečatljivija poruka u filmu je govor od Peppy gdje tvrdi da nema povratka, vrijeme je da se krene dalje jer publika želi promjenu.

Redatelj filma je Michel Hazanavicius, a glavne uloge tumače Jean Dujardin i Berenice Bejo. Ovaj uspješni film je dobio deset nominacija za Oscara a osvojio ih je pet. Ostale nagrade su one od BAFTE u sedam kategorija, tri Zlatna globusa te César nagrade u šest kategorija.

 

Kristina Trampuš

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.