CVIJEĆE U KUHINJI

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Izvor: brzoifino.hr

 

Cvijeće je dio naše svakodnevne kuhinje. Najučestalije cvjetne namirnice su brokula, cvjetača, artičoka, cvijet bazge i slično. Osim toga, cvijeće koristimo u obliku začina (npr. šafran), ali i u obliku čajeva (lipa, jasmin, hibiskus, itd.).

Ovaj članak posvetit ćemo onom cvijeću koje može biti ukras vašem tanjuru, ali je i jestivo. Korištenje cvijeća u kuhinji potječe još iz doba Rima, a može se pronaći i u Kineskoj i Indijskoj kulturi. Jestivo cvijeće bilo je posebno popularno u Velikoj Britaniji tijekom vladavine kraljice Viktorije.

Najčešće se jedu latice cvijeća, a pri branju treba birati tek otvorene cvjetove koji izgledaju svježe, očuvano (bez tragova hranjenja kukaca). Cvijeće je najbolje brati rano ujutro ili predvečer. Važno je istaknuti da se u kuhinji nikako ne bi trebalo koristiti cvijeće iz cvjećarnice ili trgovačkih centara jer je takvo najčešće tretirano pesticidima. Osim toga, cvijeće treba brati i što dalje od prometnica, onečišćenja i naseljenih područja, dakle najbolje je birati cvjetove negdje u prirodi ili iz organskog uzgoja.

Nakon branja, cvijeće je potrebno uroniti u hladnu vodu koju možete i posoliti kako bi ga očistili od insekata. Cvijeće u vodu uronite na 30 do 60 sekundi. Nakon toga posušite ga na papirnatom ručniku. Tako prikupljeno i očišćeno cvijeće možete nekoliko dana čuvati u staklenci s vodom u hladnjaku.

Latice cvijeća bogate su mineralima, vitaminima i aminokiselinama. Pelud je izvor proteina, aminokiselina i ugljikohidrata, a nektar je mješavina fruktoze, saharoze, glukoze i aminokiselina. Cvijeće možete koristiti za slana i za slatka jela.

Najpoznatije jestivo cvijeće je: ljubičica, cvijet jabuke, artičoka, tulipan, rikula, bosiljak, bazga, vlasac, karanfil, neven, kamilica, krizantema, korijander, maslačak, komorač, tratinčica, fuksija, češnjak, ružmarin, lipa, ruža, jorgovan, hibiskus, jasmin, maćuhica, lavanda, jorgovan, lipa, menta, cvijet kruške, rani jaglac, ruža, cvijet naranče, kadulja, suncokret, majčina dušica.

 

Izvor: 100posto.hr

 

Ne smijemo zaboraviti i da postoji dosta otrovnog cvijeća, a mi vam donosimo i njihov (nepotpun!) popis: hortenzija, zumbul, iris, bršljan, žuti jasmin, šimšir, ljutić, kala, ricinus, narcis, kukurijek, svilenica, kokotić, bunika, divlji kesten, bršljan, đurđica, božićna zvijezda, cvijet krumpira, cvijeće rajčice, bijela imela, ukrasni grašak, divlja trešnja.

Osim tanjura, cvijećem možete ukrasiti i vaše napitke. Jednostavno cvijeće stavite u kalupe za led, dodajte vodu i zaledite. Ovakve cvjetne kockice leda uljepšat će svaku čašu.

Kada uzmemo u obzir i ljekovite učinke raznih cvjetova, trend ukrašavanja hrane jestivim cvijećem zvuči još bolje. Zato se zaputite u prirodu, pažljivo izaberite vaše cvjetove pa se bacite na kuhanje i ukrašavanje, dobar tek!

 

Tea Čakalić

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.