CYBER KRIMINAL JE OPASNOST KOJE NISMO NI SVJESNI

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Internet je postao neizostavan dio naših života. Služimo se njime za svoje privatni i poslovni život, na njemu ostavljamo svoje pinove, lozinke i brojne druge osobne podatke i više puta u danu nego smo toga svjesni. S tako ogromnom količinom toga što Internet ”zna” o nama, vrijedi se zapitati koliko velike mogu biti posljedice ako se naše povjerenje Internetu iznevjeri?

Pexels

Pexels

Naime, živimo u kulturi lako dostupnih informacija, ta činjenica promijenila je koncept privatnosti kakav smo prije poznavali. Današnja mladež puno je sklonija otkriti o sebi više nego što su to činile ranije generacije. Ono što se na Internetu objavi, može ostati trajno dostupno velikom broju ljudi. Stoga prilikom svakog surfanja webom treba biti oprezan. Brojke pokazuju kako je danas 20 puta češće da ćete biti opljačkani preko svog kompjutera nego na ulici. Za razliku od tradicionalnih kriminalaca online prevaranti vrebaju sve spolne, dobne i društvene skupine. Nitko nije siguran. Točnije, nitko s kompjuterom nije siguran.

Britanski Telegraph kao najčešće Internet zločine navodi krađu identiteta, hakiranje i nasilje putem Interneta. Kod krađe identiteta, treba pripaziti na podatke sa svoje kreditne kartice i svoji antivirusni sistem. Zločinci često pošalju e-mail koji izgleda kao da je od vaše banke i u njemu se nalazi link koji vodi do web stranice koja izgleda poput one koju ima vaša banka. Hakiranje označava ulazak u vaš privatne podatke, dokumente i fotografije koje ste sačuvali na kompjuteru. Hakeri vas zatim mogu ucjenjivati ili preprodavati štogod da pronašli na vašem osobnom računalu. Nasilje na Internetu, takozvani cyber bullying,  također je česta pojava. Telegraph je zaključio kako je više od polovice svih engleskih tinejdžera bilo ili još uvijek jest izloženo nasilju putem Interneta. No ono se događa i kod odraslih i to kod 40 posto njih.

Pexels

Pexels

Na društvenim mrežama primjerice, privatni podatci postaju dostupni raznim kompanijama koje se bave marketingom. To se isprva može činiti bezazleno, no moramo biti svjesni da zahvaljujući njihovoj nevidljivoj kampanji, ipak nekada nešto kupimo. Facebook primjerice, zarađuje zaradom na našim podatcima koje smo im svojevoljno dali.

 

Ostaje pitanje kako se zaštititi. Za to naravno postoje različiti načini. Ako se za pregledavanje neke stranice trebate registrirati i zatraženo je da date svoju email adresu, svakako uklonite kvačicu koja nudi opciju pretplatu na newslettere i reklamne poruke.  Ne koristite za sve istu lozinku, jer to hakerima olakšava posao. Najbolje je upotrijebiti kombinaciju slova i brojki koji ništa ne znače. Na društvenim mrežama koristite sve mogućnosti zaštite podataka i razmislite malo prije svake objave. Budite sumnjičavi na sve poruke u kojima se od vas traži novac, čak i ako je s e-mail adrese osobe koju poznajete. Provjerite je li besplatni WiFi koji koristite siguran. Za to će vam pomoći ovaj video:

 

 

Ana Roksandić

 

izvori

http://www.medijskapismenost.hr/8-stvari-na-koje-trebati-paziti-kako-bi-zastitili-svoju-privatnost-na-internetu/

 

http://edukacija.rs/tutorijali/sigurnost/kako-da-zastitite-privatne-podatke-na-internetu

 

http://www.huffingtonpost.com/stephanie-r-caudle/how-to-protect-yourself-o_b_11776158.html

http://www.telegraph.co.uk/news/2016/07/21/one-in-people-now-victims-of-cyber-crime/

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.