CYBER TERORIZAM I DRUŠTVENI MEDIJI

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Foto: pixabay.com

Transnacionalne kriminalističke organizacije i terorističke grupe poput ISIL-a koriste socijalne medije visoko sofisticiranim i koordiniranim načinima za širenje propagande. Zamah u ostvarivanju svojih ciljeva ISIL je ostvario i putem interneta te socijalnih mreža, ostavljajući tako snažan dojam na javnost. Očigledno je da ISIL iz dana u dan predstavlja sve veću terorističku prijetnju brojnim državama svijeta i sigurnosti uopće.

Korištenje interneta od strane terorističkih skupina spada u pojam cyber terorizma. Razne društvene mreže poput Facebook-a, Twitter-a, Instagram-a i slično, omogućavaju teroristima lakše prenošenje poruke. Takva komunikacija je decentralizirana te teško može biti podvrgnuta kontroli i restrikciji. Izrazito teško se i cenzurira, a svakome je dostupna. Naime, teroristički entiteti pojačavaju svoje sposobnosti putem interneta i time postaju veća prijetnja nego što bi to ikada fizički postigli. Zloporaba interneta može biti trojaka. Teroristima (ISIL-ovcima) internet prvenstveno služi kao oružje (cyber terorizam), potom kao sredstvo komunikacije, te na posljetku za obraćanje javnosti. Korisnici društvenih mreža zadnjih mjeseci potvrdit će sa sigurnošću da su vidjeli barem jednu objavu o ISIL-u. Sve je to dio njihove politike i širenja njihovih vjerovanja. Sve je to cyber terorizam.

Međutim, video uradci što prikazuju krvave scene najčešće su izrazito kvalitetne i režirane snimke koje mogu predstavljati iskre radikalizacijskog procesa. Osim što se koristi kao sredstvo širenja poruka radikalnog islama internet je teroristima poslužio također za širenje priručnika za obuku i eksplozive. Kako bi povećali broj članova teroristi u svojoj propagandi putem društvenih mreža ciljaju na ljude sa specifičnim interesima. Samo nekoliko klikova im je potrebno za doznati tko je blizak njihovoj ideologiji. Bitno je shvatiti kako internet nije zamijenio terorističku komunikaciju na ostale načine, već je samo dodatak osobnoj komunikaciji. Zanimljivo je kako preko internet komunikacije teroristi ciljaju na mlade nudeći im financijske poticaje.

Istraživanja su pokazala kako korištenje interneta u terorističke svrhe ima i svoje nedostatke. Da se uočiti kako njihovo oslanjanje na mreže i forume omogućava i pogled izvana. Svi mogu pretraživati i kritički ocjenjivati te stranice bili istomišljenici ili ne, a uz to otvara se mogućnost policiji za lakše otkrivanje terorista. Ipak, broj terorističkih stranica raste svake godine. I državnim službama vrlo je teško nositi se s tom činjenicom. Prva društvena mreža koja je pokrenula takozvani „rat“ s ISIL-ovcima je Twitter. Naime, oni su počeli uklanjati terorističke račune na što su dobili povratnu reakciju terorista. Brojne prijetnje uprte su prema svima koji su sudjelovali u tom činu. Ovaj primjer je spomenut kako bi se osvrnuli na borbu protiv cyber terorizma. To je započela jedna društvena mreža. Tako se može kazati da je borba ipak moguća. Što bi se dogodilo kada bi vlasnici ostalih društvenih mreža napravili isto? Njihova prijetnja vjerojatno bi postala mnogo manja.

KARLA PERHAT

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.