”DAN OSLOBOĐENJA” – HRVATSKA KINO PREMIJERA U KIC-u

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Film ”Dan oslobođenja” imao je svoju hrvatsku kino premijeru 6. ožujka u Dokukinu KIC. Film su napravili Norvežanin Morten Traavik i Latvijac Ugis Olte, a svjetsku premijeru je imao u listopadu prošle godine. U dokumentarcu pratimo slovenski band Laibach koji se priprema za koncert u Sjevernoj Koreji, točnije u Pjongjangu. Laibach je postao prvi rock sastav sa Zapada koji je ikada nastupio u Pjongjangu. Naime, to je bio ”poklon” vlasti povodom 70 godina od oslobođenja od kineske vlasti. Filozof i kritičar Slavoj Žižek rekao je kako nije riječ o filmu o Laibachu, ni o Sjevernoj Koreji, već o zapadnoj percepciji te zemlje. Nakon filma, održana je i tribina na kojoj je sudjelovao redatelj Traavik i član Laibacha, Ivan Jani Novak.

foto: www.commons.wikimedia.org

foto: www.commons.wikimedia.org

SLOVENSKI ROCKERI U SJEVERNOJ KOREJI

U filmu pratimo nekoliko dana boravka benda u Pjongjangu 2015. godine. Uglavnom se radnja odvija u dvorani gdje teku pripreme za koncert. Dok bend priprema pjesme i vizualni dio, komisija na sve moguće načine analizira njihov repertoar i nastoji cenzurirati ono što im ne odgovara. Zanimljivo je kako su neke od pjesama bile obrade iz mjuzikla ”Moje pjesme, moji snovi”.  Jani Novak kaže kako se bend nije iznenadio zbog skraćivanja repertoara. ”Njihova cenzura nije bila usmjerena na problematične tekstove i slično. Više su bili zabrinuti zbog njima čudnog ritma. Čak su nas u jednom trenutku pitali možemo li održati koncert bez frontmana grupe. Misli su da im se izruguje sa svojim glasom i načinom pjevanja i sa svojim Nazi kapom.”, rekao je Novak na tribini. A da se nisu iznenadili, Novak je potvrdio i izjavom da su na cenzuru navikli i na samom Zapadu. Također je rekao kako su imali i bolje showove, no ono što je tu zanimljivo jest – kontekst.

foto: www.commons.wikimedia.org

foto: www.commons.wikimedia.org

STANJE U SJEVERNOJ KOREJI

Traavik je upoznat od prije sa sjevernokorejskom kulturom. Prije ovog filma već je tamo imao nekoliko projekata. No naglasio je kako to ne znači da on i podržava njihov režim. ”Kao u svakoj umjetnosti, moramo biti otvoreni. No ja ne mogu i nikada neću podržavati politički režim i ideologiju Sjeverne Koreje, što sam im i rekao”, naglasio je Traavik. Smatra smatra kako dokumentarac sigurno neće biti prikazan u Sjevernoj Koreji za vrijeme trenutne administracije.

Novak i Traavik su se osvrnuli i na događanja koja su se u to vrijeme odvijala na granici s Južnom Korejom. ”Svi smo bili potpuno svjesni vojnih intervencija. Bio je to napet tjedan. Laibach je napustio zemlju desetak  sati prije ultimatuma koji su dali Sjevernokorejci. Obzirom da sam bio već prije tamo, znam da je to zapravo iscenirano i ponavlja se gotovo ritualno”, rekao je Traavik.

Marija Čiček

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.