DAN ŽENA ILI DAN KONVENCIJE?

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Osmog ožujka obilježava se u svijetu  Međunarodni dan žena, a isti je bio popraćen i u Hrvatskom Saboru.

Tako je premijer Andrej Plenković povodom dana podsjetio na važnost Istanbulske konvencije koju bi Hrvatska uskoro trebala ratificirati. Tom prilikom Plenković je najavio kako bi se  Konvencija trebala naći na Vladinoj sjednici  kroz dva tjedna. Potom će konvencija biti proslijeđena  Hrvatskom Saboru na konačnu ratifikaciju, prenosi portal dnevno.hr

Izvor:Pixabay.com

Nakon Plenkovićeve najave zastupnik HRAST-a, Hrvoje Zekanović iznijeo je stav svoje stranke, inače partner stranke HDZ-a. Oni su zatražili raspisivanje referenduma o Konvenciji, kako navodi net.hr.

Dva dana kasnije Plenković je podsjetio „članove stranke da o Istanbulskoj konvenciji ne donose zaključke samo na temelju debate u kojoj ona dobiva ideološku konotaciju, nego da pročitaju tekst Konvencije čija je bit, kazao je, zaštita žena od nasilja“ Hina.hr.

Glavi je dakle cilj putem ratifikacije Istanbulske konvencije zaštiti žene u Hrvatskoj te spriječiti nasilje u obitelji. Ipak je ratifikacija prošle godine također dočekana s otporom. Dnevnik.hr. prenosi kako je tada udruga Vigilare istaknula sporne dijelove konvencije koji se odnose na ukidanje spolova u zakonu te stereotipni prikaz muškaraca kao agresora.

Punog naziva Konvencija Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji donosi niz odredbi. Te će odredbe postati dio unutarnjeg pravnog poretka RH i po pravnoj snazi biti iznad zakona bez obzira na to je li sadržaj Konvencije u skladu s Ustavom ili nije.

Bez obzira na datum ratifikacije Istanbulske konvencije i moguće komplikacije vezane uz zatraženi referendum ostaje važno u Saboru ali i u široj javnosti poticati na zaštitu prava žena, svakodnevno.
Jana Župančić

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.