DANI SATIRE I HUMORA U KEREMPUHU PRIKAZUJU SUŠTINSKU STVARNOST

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

„Znamo da ni satira, kao niti teatar sam, ne može promijeniti svijet, ali može i mora uporno nastojati svojim preciznim ubodima boriti se za bolje društvo razotkrivajući ono što je u njemu loše“ smatra Željka Udovičić Pleštine. Ona je ugledna hrvatska dramaturginja koja je odabrala 15 predstava iz šest zemalja koje će se predstaviti na festivalu „Dani satire Fadila Hadžića“.

Radi se o jedinom specijaliziranim festivalu teatra na ovim prostorima, a pojavljuje se u zagrebačkom Satiričkom kazalištu Kerempuh 41. godinu za redom. Festival će trajati od 2. do 21. lipnja ove godine i otvorit će ga predstava gostujućeg Slovenskog narodnog kazališta Nova Gorica s predstavom The Tiger Lillies, J. Crouch, P. McDermott: Peter Kušter, Bizarna opereta, u režiji Ivane Djilas.

foto: Ena Dumenčić

Osim Slovenije, gostovat će i Njemačka, Makedonija, Srbija i Crna Gora. Tako će na jednom mjestu okupiti stotine hrvatskih i stranih umjetnika, a posjetit će ga, prema procjenama, 10 tisuća ljudi.

Jedna od važnijih odrednica festivala je posvećenost umjetnosti, slobodi govora i učvršćivanju stavova pisaca protiv bilo kakvog oblika cenzure. Za Dane satire Željka Udovičić Pleštine smatra da su „uvijek osiguravali prostor u kojem je neprijeporna bila namjera postavljati prava, često i neugodna pitanja“. Upravo će zato posjetitelji još jednom imati prilike vidjeti neke od najhrabrijih političkih satira koje prikazuju suštinsku stvarnost.

foto: Ena Dumenčić

Satirične i komediografske predstave iz Hrvatske i regije koje će se izvoditi na festivalu imaju cilj podsjetiti na važnost humora i satire koji nas čine tolerantnijima, povezuju nas s drugima te omogućuju drukčiji pogled na svijet. Takve predstave ujedno potiču razvitak tih ključnih obilježja festivala – humora i satire.

Ena Dumenčić

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.