Deklaracija o zajedničkom jeziku Hrvata, Srba, Bošnjaka i Crnogoraca

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Ideja o zajedničkom jeziku pojavila se krajem prošle godine nakon konferencije „Jezici i i nacionalizami“ u Sarajevu gdje je skupina mladih ljudi odlučila sastaviti tekst radi promjene jezične politike u sve četiri zemlje.

U četvrtak, 30. ožujka, Deklaracija o zajedničkom jeziku predstavljena je u Zagrebu, Podgorici, Beogradu i Sarajevu. Tekst Deklaracije sastavilo je više od trideset eksperata iz sve četiri države. Iako je sadržaj Deklaracije tajna, navodi se da u njoj nema spominjanja srpsko-hrvatskog ili hrvatsko-srpskog jezika, ali se tvrdi da su hrvatski, srpski, bosanski i crnogorski četiri varijante jednog jezika.

Prema lingvistici Snježani Kordić, samo pisanje Deklaracije trajalo je više mjeseci, a na doradu je poslana profesionalnim lingvistima. Konačna verzija Deklaracije uključivala je i dvodnevni sastanak proširenog odbora eksperata u Zagrebu te je nakon sastanka upućena na kritičku procjenu dvadesetak konzultanata.

Josip Mlakić, ugledni hrvatski pisac i jedan od potpisnika Deklaracije, smatra kako je cilj Deklaracije ostaviti jezik struci, a ne prepustiti ga političkim zloporabama. Nadalje, Mlakić tvrdi da Deklaracija ne ostavlja prostor za bilo čiju dominaciju i da je jako važna za nacionalne manjine u navedenim državama.

Jedan od potpisnika je i Slobodan Šnajder, također hrvatski pisac, koji ističe da Deklaracija nije „ni u čije ime“ i da nema nikakvu institucionalnu podršku. Smatra kako se ona zasniva na znanstveno zasnovanim osnovama te da nema ničeg politički eksplozivnog u tome kako će se taj jezik zvati.

Natalija Kolar

Izvor: Večernji list

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.