DEKLARACIJE PREHRAMBENIH PROIZVODA

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Izvor: minimalnitehnickiuvjeti.hr

 

Čitate li deklaracije prehrambenih proizvoda prije nego ih kupite? Kako biste se više informirali o tome što točno konzumirate trebali biste čitati upravo deklaracije prehrambenih proizvoda koje konzumirate. Deklaracije su svojevrsna „osobna iskaznica“ svakog prehrambenog proizvoda, a prema Pravilniku o općem deklariranju ili označavanju hrane, između ostaloga, obavezno mora imati naveden: naziv hrane, popis sastojaka, količinu ili kategoriju određenih sastojaka, količinu (za zapakiranu hranu), rok valjanosti, uvjete čuvanja i uporabe (ako je potrebno), informacije o proizvođaču, mjestu podrijetla, uputu za uporabu (ako je potrebno), stvarnu jakost alkohola po volumenu i dr.

Deklaracija detaljno prikazuje što sve točno unosimo u svoj organizam konzumacijom određenog prehrambenog proizvoda i to na način da je sastojak koji je prvi na popisu najzastupljeniji u određenom proizvodu, a sastojak na kraju popisa u proizvodu se nalazi u maloj količini. Osim popisa sastojaka na deklaraciji možemo pronaći i hranjivu vrijednost proizvoda.

Na popisu sastojaka često se nalaze aditivi (E-brojevi). Aditivi se dodaju proizvodima u svrhu konzerviranja, bojenja, zaslađivanja, zgušnjavanja, pojačavanja okusa i slično. Postoje umjetni aditivi i aditivi prirodnog podrijetla (vitamini, vlakna, enzimi, prirodna bojila i arome). Za svaki aditiv je određen dozvoljeni dnevni unos kojeg se treba pridržavati kako bi se spriječio njihov mogući štetan utjecaj.

 

Izvor: Tea Čakalić

 

Hranjiva vrijednost proizvoda  zapravo je njegova energetska vrijednost u 100g, 100ml ili po jedinici serviranja proizvoda, a izražena je u kcal i kJ. Tu stoje i informacije o količini ugljikohidrata, masti, bjelančevina i sličnih sastojaka proizvoda.  Temeljem ovih informacija možemo procijeniti koliku porciju određene namirnice želimo unijeti ako ne želimo prekoračiti određeni dnevni energetski unos. Prosječna osoba dnevno unese oko 2000 kalorija.

Važno je spomenuti i natpise na proizvodima koji tvrde da sadrže manju energetsku vrijednost, manje šećera ili masti. Da bi proizvodi smjeli imati takve natpise moraju zadovoljiti određene kriterije. Mala energetska vrijednost podrazumijeva da 100g te namirnice ne sadrži više od 40kcal odnosno 100ml više od 20kcal. Ako je navedeno da je proizvod bez energetske vrijednosti, ne smije sadržavati više od 4 kcal. Proizvodi bez šećera mogu sadržavati do 0,5g šećera na 100g ili 100ml, a proizvodi bez dodanog šećera ne smiju u svom sastavu imati nikakve zaslađivače niti jednostavne šećere. Namirnica koja je „fat free“, odnosno ne sadrži masti ne smije imati više od 0,5g masti na 100g ili 100ml namirnice, a namirnice s malom količinom masti imaju do 3g masti na 100g ili 1,5g masti na 100ml.

 

Tea Čakalić

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.