Devet županija u Hrvatskoj još uvijek minski sumnjivo

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Prije nešto manje od tri mjeseca u potpunosti je razminirana Vukovarsko-srijemska županija. U najistočnijoj hrvatskoj županiji čak 19 gradova i općina bilo je minski sumnjivo što je 4,4 posto ukupne površine županije.

Više od 100 četvornih kilometara poljoprivrednog zemljišta i šumskog područja bilo je prekriveno minama, a iz Hrvatskog centra za razminiranje izvjestili su kako je pronađeno i uništeno 17.797 minsko-eksplozivnih sredstava. Zbog mina je u ovoj županiji stradalo 116 osoba, a 41 je izgubilo život.

mine2

(photo: index.hr)

Hrvatska bi trebala biti u potpunosti očišćena od mina do 2019. godine, no u još devet županija sigurnost ljudi, gospodarski i turistički razvoj ugroženi su zbog mina. Zasad su uz Vukovarsko-srijemsku, potpuno sigurne od mina Dubrovačko-neretvanska i Virovitičko-podravska županija, dok na razminiravanje čekaju: Osječko-baranjska, Karlovačka, Ličko-senjska, Brodsko-posavska, Požeško-slavonska, Sisačko-moslavačka, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska i Zadarska županija. U Hrvatskoj je zbog minsko-eksplozivnih sredstava do danas život izgubilo 513 osoba. Potrebno je pronaći i uništiti više od 60 tisuća mina i pretražiti površinu od oko 500 četvornih kilometara, odnosno, proći dva puta centimetar po centimetar otoka Korčule.

mine4

(photo: Hrvatski centar za razminiranje)

Ines Pavić

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.