Djeca tranzicije

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Susrećemo Davida, Nataliju, Lanu i Martu – četvero maloljetnika iz različitih sredina koji se nose sa svojim problemima.

David je osmogodišnji dječak koji voli igrati nogomet. Zbog dobre igre, u lokalnim je novinama prozvan novim Messijem, zbog čega on nestrpljivo očekuje da će biti primljen u nogometni klub u Barceloni. Ključnu ulogu igra njegov otac, koji svu nadu polaže u najmlađeg sina (iako David ima dvojicu starije braće koja se također bave nogometom).

Natalija je djevojčica koja sa samo 11 godina trpi strašno nasilje od strane svojih vršnjaka. Dolazi iz male seoske obitelji koja je veoma skromna, stoga si ne može priuštiti lijepu odjeću ili mobitel. Radi toga ju zlostavljaju u školi, zbog čega ona na kraju mijenja školu.

Lana je s druge strane potpuno suprotna od Natalije – ima samo šest godina, a već nosi markiranu odjeću i ima novi iPhone. Presvlači se i po nekoliko puta dnevno, sluša narodnu glazbu, ne želi ići u školu i mašta o tome da bude frizerka. Najzanimljivija (ili najšokantnija?) je činjenica da ni u jednom trenu ne vidimo neodobravanje njezinih roditelja.

Najtragičnije u ovoj priči završava najstarija djevojka, 15-godišnja Marta. Ona je tinejdžerica koja je počinila samoubojstvo zbog verbalnog nasilja na stranici ask.fm.

Djeca-tranzicije-2Dokumentarac je vizualno slabije kvalitete, no donosi snažnu poruku. Ove četiri priče pokazuju koliko na suvremene maloljetnike utječu roditelji, njihovi vršnjaci te društvo u cijelosti koje ima pomalo iskrivljene vrijednosti.

Budući da su djeca najmlađi članovi društva te upijaju sve što se događa oko njih, postavlja se pitanje je li uopće moguće odrasti normalno i sretno u takvom okruženju?

Djeca tranzicije dokumentarni je film Matije Vukšića iz 2014 godine.

 

Ana Marija Palić

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.