Djetinje igre u sjeni siromaštva i Disney Worlda

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Ljubitelji filma i pratitelji nominacija za Oscare zasigurno su čuli za The Florida Project, kod nas nespretno preveden kao “Projekt Florida” zbog neprepoznavanja riječi projekt kao označitelja loše četvrti. Radi se o dvosatnoj drami i komediji koja prati šestogodišnju djevojčicu Moonee (Brooklynn Prince) i njezinu skupinu prijatelja, i njihove dogodovštine u turističkoj Meki savezne države Floride.

Film je režirao Sean Baker, inače redatelj filma Tangerine (snimljenog u potpunosti na iPhoneima), koji ga je proslavio prije nekoliko godina. Projekt Florida sniman je na 35-milimetarskom filmu, te je jedina digitalno snimana scena ona kod Disney resorta, kada je Baker snimao skrivenim mobitelom jer nije imao dozvolu tvrtke.

Korištenje filma kao medija i pažljiva fotografija Projekt Floridu čini slikovitim i šarenim filmom. Zbog pozadinskih zvukova (cvrčaka, automobila, helikoptera, vjetra), i snimanja za sunčanog vremena, gledatelj zaista ima dojam da se nalazi na sparnoj Floridi. Takav film vraća sjećanja ljetnih praznika i igre po kvartovima, skrivanja od sunca i skupljanja sitnog novca za Kontiki ili Snjeguljicu.

Takvom dojmu doprinose i izvrsni dječji glumci, ponajprije glavna glumica Brooklynn, no i svi ostali. Naravno,  osim lijepih sjećanja, glumica također ukazuje i na tamnu stranu američkog društva. Odrasta bez kuće, živeći s majkom u motelu i provodeći dane na ulici, ili stvarajući nevolje s prijateljima, ili prodajući lažne parfeme naivnim turistima. Sva djeca motela odrastaju tako – roditelji imaju problema s drogom i alkoholom, večernje tučnjave na parkiralištu su normalna stvar, a ovakav način života financira se švercom, dilanjem i prostitucijom.

Iako problematične, svoje goste čuva upravitelj motela, Bobby Hicks (Willem Dafoe). U isto vrijeme žonglira vođenje motela i brigu za stanare koji su mu prirasli srcu. Za odlično tumačenje uloge Dafoe je dobio i nominaciju za Oscara za najboljeg sporednog glumca, treću u karijeri. Cijela “odrasla” glumačka postava je solidna, od Brie Vinaite koja je dovoljno uvjerljivo glumila Mooneeinu majku Halley da postane antipatična, do Mele Murder, koja je glumila Halleyinu prijateljicu Ashley.

S budžetom od dva milijuna američkih dolara, film je na kino-blagajnama zaradio više od 10 milijuna dolara te brojne pohvale kritike. Iako je ponekad teško gledati takve scene, koje iako grozne realno odražavaju život mnoge djece, ovaj film isplati se pogledati (i možda nešto i naučiti.)

Vanessa Curman

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.