Dobitnici Pulitzerove nagrade 2017.

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Među 21 dodijeljenom nagradom, The New York Daily News i ProPublica odnijeli su nagradu za javno novinarstvo, Charleston Gazette-Mail za istraživačko novinarstvo, novinari The New York Timesa za međunarodno izvještavanje, a nagrađene su i novine McClatchy te Miami Herald.

Foto: pixabay.com

Foto: pixabay.com

The New York Daily News i ProPublica nagrađeni su za „širokoraširenu zlouporabu zakona o deložaciji od strane policijskih službenika kako bi izbacili stotine većinom siromašnih ljudi iz svojih domova“.

Eric Eyre iz Charleston Gazette-Mail dobio je nagradu za izvještavanje o proširenoj uporabi analgetika u području West Virginije koje ima najveću stopu umrlih od predoziranja u SAD-u.

Nagradu za međunarodno izvještavanje osvojili su novinari The New York Timesa za izvještavanje o naporima ruskog predsjednika Vladimira Putina da zaštiti rusku moć u inozemstvu.

Novine McClatchy i Miami Herald, koje su bile dio Međunarodnog konzorcija istraživačkih novinara, nagrađene su za Panama Papers, odnosno niz priča „u kojima je sudjelovalo više od 300 reportera sa šest kontinenata kako bi razotkrili skrivenu infrastrukturu i globalne razmjere utaje poreza.“

David Fahrenthold iz The Washington Posta dobio je nacionalnu nagradu za izvještavanje o predsjedničkoj kampanji Donalda Trumpa za „izvještavanje koje je kreiralo model transparentnog novinarstva u praćenju političkih kampanja uz istodobno izražavanje sumnje u Trumpovo velikodušno financiranje karitativnih udruga“.

Osoblje The Salt Lake Tribunea nagrađeno je za lokalno izvještavanje o perverznom i okrutnom tretmanu žrtava seksualnog napada s Brigham Young Universitya.

U ostalim kategorijama nagrade su odnijeli novinari E. Jason Wambsgans iz Chicago Tribunea, Jim Morin iz Miami Heralda, Hilton Als iz The New Yorkera, Peggy Noonan iz The Wall Street Journala, Daniel Berehulak, Art Cullen iz The Storm Lake Timesa, te C. J. Chivers iz The New York Timesa.

Još sedam nagrada dodijeljeno je za fikciju, dramu, povijest, biografiju ili autobiografiju, poeziju, nefikciju te glazbu.

Vijeće za Pulitzerovu nagradu sastojalo se od 19 članova među kojima su prijašnjih dobitnici nagrade, ugledni novinari i akademici. Svake godine prijavljuje se više od 2400 radova, a pri odabiru pobjednika pomaže i žiri koji čini stotinjak članova.

Pulitzerova nagrada dodjeljuje se od 1917. godine, a osnovana je po oporučnoj želji Josepha Pulitzera, američkog novinara i publicista mađarskog porijekla. Danas se Pulitzerova nagrada smatra najvećim uspjehom i priznanjem za novinare, pisce i izdavače.

Nagrada iznosi deset tisuća američkih dolara za svakog pojedinca koji je pobijedio u određenoj kategoriji, a najbolji na području javnog servisa u novinarstvu nagrađeni su i zlatnom medaljom.

GABRIELA GALIĆ

Izvori: pulitzer.org

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.