Dodgeball – novost u Hrvatskoj

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Graničar – tradicionalna igra koja se uči na satovima tjelesne i zdravstvene kulture diljem svijeta, kao poluprofesionalni sport je napokon došao i u Hrvatsku. Postoji puno varijacija igre, ali svaka uključuje izbjegavanje lopte s kojom igrači jednog tima gađaju igrače drugog tima. Poželjno je da teren ima  dimenzije 18 metara x 9 metara.

Dodgeball se igra između dva tima po šest igrača sa svake strane. Svaki tim može imati do šest zamjena. Cilj u Dodgeball-u je eliminirati sve protivničke igrače kako bi zaradili poene. Tim će zaraditi dva poena za svaki set koji osvoji. Na kraju utakmice, tim s najviše poena pobjeđuje. Utakmica se igra na dva poluvremena po 15 minuta, s pauzom od 5 minuta između poluvremena. Dodgeball utakmicu čini neodređen broj setova u kojima timovi pokušavaju eliminirati protivnike kako bi zaradili poene.

Svaki set završava kada je jedan od timova potpuno eliminiran ili nakon 3 minute. Ako set potraje 3 minute, tim koji je ostao s više igrača na terenu zarađuje dva poena. U slučaju neodlučenog ishoda, svakom timu se dodjeljuje po jedan poen.  Dodgeball klubu Zagreb se možete pridružiti tijekom cijele godine! Upisati se mogu sve muške i ženske osobe bez obzira na sportske mogućnosti i iskustva. Klub je nastao kao ideja s ciljem proširenja sportske ponude u Hrvatskoj. Dodgeball je jedan od rijetkih sportova koji promiču ravnopravnost spolova. Naime, u Dodgeball klubovima postoji i miješana muško/ženska ekipa.

Dodgeball je novost u Hrvatskoj, no ne i u Europi i svijetu jer je ovaj sport na profesionalnoj razini. Postoji nekoliko natjecanja u Dodgeball-u. Za organizaciju su zaduženi WDA (svjetski dodgeball savez) i EDBF (europska dodgeball federacija). U tijeku su pripreme igrača prvog Dodgeball kluba u Hrvatskoj. Prva službena prijateljska utakmica zakazana je sa slovenskim DBK Pomurje. Ovaj sport je preporučljiv svima jer pruža zdravlje i zabavu.

Lucija Marjanović

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.