Dodijeljene nagrade Hrvatskog glumišta – čak tri „karlovačke“

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Dodjela Nagrada Hrvatskog glumišta 2018., odnosno kazališnog Oscara mogla se prije nekoliko dana gledati na malim ekranima.  Brojni ljubitelji kazališta i glume iščekivali su večer 24. studenog na kojoj su bili otkriveni  brojni dobitnici u raznim kategorijama dramske, televizijske i radio umjetnosti. Ovu vrijednu nagradu svake godine dodjeljuje  Hrvatsko društvo dramskih umjetnika, koji u svakoj kategoriji nominiraju troje vrsnih umjetnika, odnosno ostvarenja.

Iako je konkurencija u svakoj kategoriji bila jaka HDDU je  izabralo najbolja ostvarenja u 2018. godini. Dodijeljene su  brojne  nagrade, a ovogodišnjoj dodjeli posebno su se veselili Karlovčani, koji ističu kako su čak tri nagrade „karlovačke“.

Petra Cicvarić, televizijska i kazališna glumica dobro je poznata karlovačkoj publici koji je imaju prilike često gledati u Gradskom kazalištu Zorin dom. Inače Slavonka koja je prije nekoliko godina postala Karlovčankom osvojila je nagradu u kategoriji Najbolje ženske uloge u lutkarskim predstavama U Potrazi za slovom „R“ u kojoj je glumila Suzanu i Doru. Predstava je nastala u režiji Peđe Gvozdića i produkciji Zorin doma.  Predstava inače govori o djevojčici Dori koja ne može izgovoriti slovo „r“, a mora krenuti u školu.  Dora hrabro kreće u potragu za ovim slovom, jer vjeruje kako ga može kupiti. Ovom predstavom na duhovit i djeci prikladan način kritizira se potrošačko društvo.

Osim mlade, često nagrađivane, Petre, nagradu je za ovu predstavu osvojila i Karlovčanka Irena Kraljić za najbolju kazališnu scenografiju.  Osim U potrazi za slovom „R“ dobila je nagradu u istoj kategoriji za predstavu „Snježna kraljica“ Gradskog kazališta Trešnja iz Zagreba.

Iako danas svjetski popularna Zrinka Cvitešić, rođena je i odrasla u Karlovcu, a Karlovčani je uvijek doživljavaju svojom. Ona je usprkos brojnim sjajnim glumačkim ostvarenjima, po prvi puta osvojila visoku glumačku nagradu.  Pripala joj je nagrada za glavnu žensku ulogu za ulogu Ane Šafranke u predstavi „Tko pjeva zlo ne misli“.

Ove nagrade priznanja su i gradu Karlovcu , kao i Gradskom kazalištu koji se trud stvoriti ozračje koje može privući, ali i stvoriti brojne sjajne umjetnike.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.