Dodijeljene stipendije “Za žene u znanosti”

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
Foto: pixabay.com

Foto: pixabay.com

U Preporodnoj dvorani Narodnog doma Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održana je jedanaesta dodjela stipendija L´Oreal-UNESCO Nacionalnog programa stipendiranja ‘Za žene u znanosti’. Dobitnice su četiri mlade znanstvenice, Tena Dubček s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, Daria Juretić Perišić s Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije u Zagrebu, Marina Raguž s Hrvatskog instituta za istraživanje mozga Medicinskog fakulteta u Zagrebu te Maja Žulj Mihaljević s Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Program ‘Za žene u znanosti’ pokrenut je 1998. godine s ciljem promoviranja žena u svijetu znanosti te mijenjanja njihove predodžbe u društvu. U Hrvatskoj se stipendije dodjeljuju od 2006. godine, a zaključno s ovom godinom L´Oreal ADRIA i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO pri Ministarstvu kulture nagradili su 42 izvanredne mlade znanstvenice. Ovogodišnje dobitnice odabralo je Izborno povjerenstvo sastavljeno od eminentnih znanstvenika na čelu s predsjednikom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Zvonkom Kusićem. Pripala im je stipendija u iznosu od pet tisuća eura kao dodatna motivacija i potpora u daljnjoj znanstvenoj karijeri.

Na natječaj su se mogle prijaviti isključivo polaznice doktorskoga studija u završnoj fazi izrade doktorata na hrvatskim znanstvenim institucijama iz područja prirodnih znanosti, medicine i zdravstva, biotehničkih znanosti, uključujući i interdisciplinarna područja, mlađe od 35 godina i koje se dosad nisu prijavljivale na natječaj.

„Ovo je nagrada vrha struke kojom se odaje potvrda i priznanje mom dosadašnjem trudu i radu, ali i trudu i radu svake mlade znanstvenice u zemlji i svijetu. Ovaj program stipendiranja ‘Za žene u znanosti’ poznat je na svim fakultetima iz područja prirodnih znanosti i izvor je inspiracije, podrške i motivacije za mlade znanstvenice, a geslo programa – žene u znanosti imaju moć promijeniti svijet – snažna je poruka i činjenica koju često i same zaboravimo“, izjavila je dobitnica stipendije Maja Žulj Mihaljević.

Lana Biljan

Izvori: x-ica.com, hrt.hr

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.