Dodjela državnih nagrada za znanost 2018. godine

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

U srijedu, 12. prosinca 2018. godine, predsjednik Sabora Gordan Jandroković čestitao je dobitnicima državnih nagrada za znanost 2017. godine. Naime, taj su dan svečano dodijeljene godišnje nagrade za životno djelo, godišnje nagrade za znanost, godišnje nagrade za popularizaciju i promidžbu znanosti te nagrade za znanstvene novake. Dakle, riječ je o nagradama koje se dodjeljuju za iznimno važna dostignuća u znanstvenoistraživačkoj djelatnosti te za proširenje znanstvenih spoznaja i ostvarenja u primjeni rezultata znanstvenoistraživačkog rada.

Državne su nagrade dodijeljene u Hrvatskom saboru koji ih je dodijelio 23. godinu za redom, a ove su godine na prijedlog Odbora za dodjelu državnih nagrada vrednovana 33 znanstvenika.  Posebno su se istaknuli akademik Vladimir Devide kojem je dodijeljena nagrada za životno djelo za cjelokupni znanstveno-istraživački rad u području matematike te akademik Slavko Cvetnić kojem je također dodijeljena nagrada za životno djelo za cjelokupni znanstveno-istraživački rad u području biomedicinskih znanosti.

12.12.2018., Zagreb – U Hrvatskom saboru svecano su dodijeljene Drzavne nagrade za znanost za 2017. U ime Hrvatskog sabora urucio ih je predsjednik Gordan Jandrokovic.
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Nagrada koja je dodijeljena znanstvenicima potvrda je da je prepoznat njihov znanstveni rad, doprinos unapređenju znanstvene misli, istraživanja i prakse, doprinos unapređenju profesionalnog statusa njihovih znanstvenih disciplina, a također i širenju spoznaja o hrvatskoj znanosti.

U ime svih nagrađenih zahvalila je laureatkinja Državne nagrade za životno djelo dr. sc. Vera Garaj-Vrhovac, koja je kazala kako je svima nagrađenima zajedničko da su kroz godine rada unutar znanstvenih disciplina kojima pripadaju slijedili svoje snove, sazrijevali u razmišljanjima, usvajali i proširivali znanja i vještine te ostvarivali zacrtane ciljeve koji su, kroz svakodnevne aktivnosti, na specifičan način doveli do ovog postignuća.

-Gotovo svaki segment života suvremenoga čovjeka oblikovan je znanstvenim i tehnološkim napretkom, a znanost je nezaobilazni čimbenik u razvoju svake suvremene države i njezinu društvenom i gospodarskom napretku i blagostanju, pa tako i Hrvatske koja je uvijek bila zemlja istaknutih znanstvenika i izumitelja na raznim znanstvenim područjima – kazao je Jandroković.

 

 

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.