Drevni sportovi – biste li se usudili igrati?

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Kada govorimo o drevnim sportovima, sigurno se prvo sjetimo nemilosrdnih gladijatorskih borbi između ljudi i krvoločnih životinja. Iako je ovo bio vrlo popularan sport, svakako nije bio jedini. Kao i danas, drveni narodi razvili su sportski svijet u nekoliko smjerova, onih danas skoro potpuno nepozantih. Uz gladijatorske borbe, pronašli smo još pet drevnih sportova od koji će vas neki ostaviti bez teksta.
1. Kotrljanje sira
Iako zvuči smiješno i bezazleno, riječ je o drevnom sportu koji je i danas živ na prostoru Engleske. Kotrljanje sira jedan je od najčudnijih i opasnijih sportova, a ima jednostavna pravila – do 20 natjecatelja trči niz strmu, neravnu padinu za 3 kilograma teškim kolutom sira, pokušavajući ga uhvatiti prije nego što dođe do dna, 300 metara ispod. Postoje brojni povijesni i moderni dokazi koji svjedoče o opasnostima ovog sporta – desetine slomljenih kostiju i razbijenih glava, i to ne samo među natjecateljima, već i među publikom u koju se natjecatelji sudare.
2. Pankration
Grci su u svijet sporta donijeli najvažniji događaj na svijetu – Olimpijadu. Osim ovog sportskog velikana, Grci su imali još jedan sport koji nije poznat, a na našu sreću više ne postoji. Riječ je o pankrationu. Ovaj jednostavan spor imao je jasna pravila – sve je dozvoljeno osim ubijanja protivnika, jer se to smatralo faulom, i mrtvi protivnik bi bio proglašen pobjednikom. Koncept ovog sporta bio je da toliko izudarate protivnika da ga što više približite smrti, a da ga pri tome ne ubijete, a igrao se bez odjeće.

Izvor: http://pixelizam.com/5-brutalnih-drevnih-sportova-za-koje-mozda-nikada-niste-ni-culi/

Izvor: http://pixelizam.com/5-brutalnih-drevnih-sportova-za-koje-mozda-nikada-niste-ni-culi/

3. Knattleikr
Vikinzi su sport koristili kao dodatan trening i pripremu za borbu pa je takvog karaktera bio i njihov sport knattleikr. Ovaj sport teško izgovorljivog imena zapravo je bio nasilna verzija kriketa, a glavna razlika između današnjeg i vikinškog kriketa je u tome što danas igrači mogu očekivati da će preživjeti do kraja utakmice. Nekoliko zapisa govori o tome kako su u toku mečeva igrači ubijali jedni druge bez nekog posebnog razloga.
4. Ullamalitzli
Drevni Asteci prije otkrića Amerike imali su svoju kulturu pa tako i svoj vlastiti sport. Riječ je o ullamalitzliju, ceremonijalnom sportu koji se igrao tako da se dvije ekipe natječu tko će prvi provući malenu gumenu lopticu kroz kameni obruč, a prilikom toga su za upravljanje loptom mogli koristit samo svoje kukove, koljena i kose kamene zidove. Kada jedna od ekipa zabije prvi gol, igra bi odmah bila gotova.
5. Bughazi
Svi znamo za polo, omiljenu igru engleskih plemića, poznatu po maloj loptici i jahanju konja. Ipak, polo ima svog pretka, a to je bughazi – sport konjanika perzijske vojske koji su kroz zabavu trenirali svoje vještine. Izvorni polo se razlikovao od današnjeg u dvije stvari – lopta je bila glava mrtve koze, a timovi su se sastojali od po nekoliko stotina ili čak tisuća igrača na obje strane. Prvi asevi ovog sporta bili su turski konjanici koji su oborili Perzijance, a i sam Genghis Khan je kasnije uveo popularnu promjenu: prije početka meča se odrubi glava protivničkog vojnika, i umjesto glave mrtve koze ona bude lopta.

Izvor: http://pixelizam.com/5-brutalnih-drevnih-sportova-za-koje-mozda-nikada-niste-ni-culi/

Izvor: http://pixelizam.com/5-brutalnih-drevnih-sportova-za-koje-mozda-nikada-niste-ni-culi/

 

ANTONIJA SENJAK

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.