Dronokalipsa – razdoblje dronova

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Znanstveno fantastična fikcija iz 50-ih godina prošlog stoljeća zamišljala je 21. stoljeće kao razdoblje kada će svako kućanstvo posjedovati leteći automobil. Iako leteći automobili zbog brojnih razloga nikada nisu ušli u masovnu uporabu, razne bespilotne letjelice ipak vladaju nebom, a iz godine u godinu njihov broj će se povećavati sve više. 

http://pictures.digitalrev.com/image/upload/v1459829054/ocsdb0svfy8kezik7x02.jpg

http://pictures.digitalrev.com/image/upload/v1459829054/ocsdb0svfy8kezik7x02.jpg

Prema raznim procjenama na temelju zarade poznatih proizvođača civilnih bespilotnih letjelica, za sada je u 2016. godini prodano više od milijun dronova. Od kad je uporaba dronova prešla je iz striktno vojnih u civilne, ne prestaju se nalaziti nove svrhe za njihovu primjenu. DHL, jedna od najvećih svjetskih poštanskih kompanija, planira uvesti dostave dronovima kao jeftiniju i učinkovitiju metodu od klasičnih načina transporta paketa, a njihov primjer uskoro će slijediti i mnoge ostale korporacije. Jedan od najvećih svjetskih lanaca pizzerija, Domino’s, nakon uspješnih testiranja također je na pragu uvođenja dostave dronovima. Neosporno je da dronovi imaju brojne korisne primjene u skoro svim područjima ljudskog djelovanja od mapiranja terena, logističkih svrha, agrikulture pa do nadziranja prometa, no oni su također sredstvo zabave koje se može iskoristiti i za svrhe koje ne moraju biti dobronamjerne.
Neki od prvih koji su uočili korisnost dronova kao sredstva za nedopušteno nadgledanje i narušavanje privatnosti bili su paparazzi. Tako je primjerice i vjenčanje Tine Turner 2013. godine unatoč striktnoj zabrani popraćeno snimkama od nepozvanih gostiju iz zraka. Zbog dostupnosti dronova opremljenih kamerom, čije se cijene kreću ispod 100 eura, sve više je zabrinutosti oko zloupotrebe dronova od strane prosječnih, običnih građana za aktivnosti poput špijuniranja susjeda koje se sunčaju na vrhu zgrade u toplesu, ali i ozbiljnijih sigurnosnih prijetnji.

 

https://i.ytimg.com/vi/MdmpLnybaE0/maxresdefault.jpg

https://i.ytimg.com/vi/MdmpLnybaE0/maxresdefault.jpg

Zakonodavstvo, kao i uvijek, sporije prati razvoj i popularizaciju novih tehnologija. U Americi, zemlji s najvećim brojem prodanih dronova, obavezna registracija dronova uvedena je tek na Božić 2015., nakon višegodišnjeg niza incidenata u kojima su bespilotne letjelice ugrožavale sigurnost u blizini zračnih luka i na raznim manifestacijama. Hrvatsko zakonodavstvo podijelilo je dronove u tri klase na temelju njihove težine, klasificiralo četiri područja letenja ovisno o opasnosti koju bespilotne letjelice predstavljaju za okolinu te odredilo da moraju biti obavezno označeni identifikacijskom oznakom. Iako već postoje i radarski sustavi poput Aveillanta dizajnirani specifično za detekciju manjih civilnih bespilotnih letjelica, neregistrirane dronove i njihove vlasnike nije lako moguće maknuti iz zračnog prostora.

 

 
Kao i kod svake druge tehnologije, sve što ima pozitivne primjene, može se iskoristiti i za negativne. Nove inovacije vezane za dronove i njihovu primjenu javljaju se svakog dana, no jednako tako je i pitanje vremena kada će neki dron koji se nađe u krivim rukama umjesto pizze dostaviti bombu. Bijes zbog zloupotrebe dronova u nekim dijelovima svijeta potaknuo je čak i rasprave o slobodnom lovu na bespilotne letjelice, no pitanje o tome da li pozitivne primjene nadilaze negativne ostavljeno je za blisku budućnost jer razdoblje dronova tek dolazi.

 
Arian Čorlukić

 

 

Izvori:

http://www.pcworld.com/article/3082649/tech-events-dupe/dhls-parcelcopter-is-automated-drone-delivery-in-action.html
http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2015_05_49_974.html

http://www.droneflyers.com/2016/04/worldwide-consumer-camera-drone-sales-numbers-for-2015-and-2016/

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.