E-matura u svrhu uštede novca

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
Foto: srednjoskolci.studentski.hr

Foto: srednjoskolci.studentski.hr

Čini se kako bi nakon sedam godina klasične državne mature moglo doći do promjene. Naime, u procesu je razmatranje prijedloga uvođenja e-mature. Na maturu se godišnje potroši oko 20 milijuna kuna, od čega čak četiri milijuna odlaze na troškove tiskanja ispita te njihovu distribuciju po školama, a osam milijuna na njihovo ocjenjivanje.

Natalija Ćurković, psihometričarka iz Odjela za promicanje kvalitete obrazovanja Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO), kaže kako, osim što je ocjenjivanje najskuplji dio mature, e-maturom bi se ono moglo učiniti pouzdanijim i preciznijim, a kaže kako bi se i uštedjelo na vremenu ocjenjivanja. Također, iz NCVVO-a najavljuju da bi moglo doći do prestanka javnog objavljivanja ispita mature na internetu.

Iako su već provedene ankete među ravnateljima 86 škola koje su pokazale da je njih 46% za uvođenje ovog načina ispitivanja znanja, 21% protiv, a njih 33% neodlučno, Ćurković naglašava kako je ovo dugoročan proces, te ako sve bude kako je zamišljeno, novi način održavanja mature možemo očekivati za pet godina. Iz Ministarstva poručuju kako su spremni podržati ovaj projekt ako se oni koji se bave obrazovnom strukom slože kako bi to poboljšalo kvalitetu ovog ispita, no da za to treba proći određeno vrijeme.

Kristina Krnjić

Izvor: jutarnji.hr

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.