El Clasico

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
Valnea Vrević

Valnea Vrević

Veličanstvena utakmica na koju ne ostaje ravan niti jedan nogometni zaljubljenik predstoji nam ovaj vikend. El Clasico, najveći nogometni derbi svih vremena. Susreti Barcelone i Real Madrida se mogu s malo čime mjeriti, pa čak ni napeti Old Firm im nije ravan. U Hrvatskoj se također javila potreba de se naglašava derbi Dinama i Hajduka, popularno nazvan „El Croatico“, kojim se žele pokazati tenzije i suprotnosti koje vladaju između hrvatskog sjevera i juga, no one nisu ni sjena onoga što se nalazi u pozadini El Clasica. Radi se o povijesnom, nacionalnom, političkom i sportskom rivalstvu.

Sraz Nacija- Katalonija i Kastilja
Katalonci svoje nacionalno buđenje započinju u 19. stoljeću, njeguju posebnu kulturu te drugačiji jezik. Vrhunac svoje autonomnosti doživjeli su 1931. izglasavanjem Španjolske Republike, no taj status gube vrlo brzo, već 1939. upadom Francisca Franca na područje Katalonije. Danas je Katalonija najbogatija španjolska autonomna pokrajina koja i dalje gaji težnje za odcjepljenjem od Španjolske. Nastanjuje ju preko 6 miliona stanovnika te se većinom izjašnjavaju da su katalonske nacionalnosti. Za svoj klub Barcelonu kažu da je „més que un club“, odnosno više od kluba. FC Barcelona je za njih ponos Katalonije, svetinja i upravo El Clasico postaje poprište u kojemu Katalonci mogu izražavati svoju želju za osamostaljenjem.

I dok se Katalonci definiraju kao nacija za sebe, Kastiljci s druge strane sebe smatraju Španjolcima, a pojam Kastiljac koriste samo da bi izrazili svoju regionalnu pripadnost. Iz samog srca Kastilje dolazi najljući katalonski rival, klub Real Madrid, kraljevski klub i kao takav smatrao se ne samo sportskim već i političkim predstavnikom kako Kastilje tako i Španjolske. Kao takav Real Madrid je uživao potporu Franca, no važno je napomenuti da je ta potpora krenula tek sredinom pedesetih kada je Franco uvidio da bi jedan moćan španjolski klub mogao donijeti njegovoj popularnosti, kako u granicama domovine, tako i u svijetu. U to vrijeme na čelo Real Madrida dolazi Santiago Bernabeu, najcjenjeniji predsjednik u povijesti kluba te nekadašnji Francov suborac koji je s njim 1931. upadom na teritorij Katalonaca oduzeo im toliko željenu autonomnost.

www.worldsoccertalk.com

www.worldsoccertalk.com

Slučaj Di Stefano
Ono što je još jače razbuktalo rivalstvo je dovođenje Alfreda Di Stefana u Real Madrid, nakon što je već debitirao za Barcelonu. Naime, Di Stefano je bio River Plateov igrač, no 1949. je odlučio promijeniti sredinu zbog štrajka profesionalnih igrača nogometa u rodnoj mu Argentini. Tako je dospio u Kolumbiju, u Millonarios Fútbol Club. Budući da je tada kolumbijska liga bila ilegalna, odnosno pod suzpenzijom FIFA-e stvarna prava na Di Stefana je i dalje imao River Plate s kojim je Barcelona dogovorila transfer. Paralelno Real pregovara s Millonarisom, iako je klub pod suspenzijom, te s njim dogovara transfer. Španjolski Nogometni savez se pravio da je sve uredu te da su oba dogovora valjana, iako je onaj koji je postigao Real bio neregularan te donosi odluku da Di Stefano igra naizmjence sezonu u Barceloni a potom u Realu. Ovakav dogovor Barcelona je odbila te je tako Di Stefano postao igrač Real Madrida, jedna od njihovih većih legendi te je imenovan počasnim predsjednikom kluba u 2000. godini.

Statistika El Clasica
Prvi El Clasico odigran je 13. svibnja 1902. godine u sklopu Kupa Coronación. Završio je pobjedom Barcelone 3:1. Službenih susreta je do sada odigrano 230 i 33 neslužbena susreta.

Najveća pobjeda koji je ostvario Real bila je 11:1, no taj rezultat bio je plod protesta Barcelone i postavljanja rezervne momčadi te je u normalnim uvjetima najveća pobjeda bila 1934/35 sa 8:2. Najveća pobjeda Barcelona bila je ona u sezoni 1950/51 s rezultatom 7:2

Što se tiče popularnosti ovih dvaju klubova u Španjolskoj, Centro de Investigaciones Sociológicas je 2007. proveo anketu te su utvrdili da više simpatizera ima Real (32%) nego Barca (25%).

Što očekivati u ovom El Clasicu?
Vjerujemo da se kako igrači tako i navijači Real Madrida još uvijek dobro sjećaju posljednjeg El Clasica. Debakl na vlastitom stadion s rezultatom 0:4 im sigurno nije lako pao. No, ni ovaj put neće biti ništa lakše. Vlada loša atmosfera u momčadi, Cristiano je u zadnje vrijeme česta meta kritika. Ipak možda im taj poraz, kritike koje dobivaju kao i nadmoćna pobjeda nad Sevillom bude dobar poticaj da se ovaj put stvari drugačije odigraju. Barcelona s druge strane i nema nekih većih problema, njezin fantastičan napadački trolist funkcionira besprijekorno, čak su prema čitateljima španjolske Marce upravo oni ti koji čine napadački trojac njihove idealne momčadi, što je sigurno bio još jedan udarac Cristianu koji je zasjeo na 4. mjesto. Dvoboj bi upravo zbog toga mogao biti i još zanimljiviji. Fantastična šansa se pruža Realu da Barceloni vrati milo za drago. Hoće li to Cristiano i njegova ekipa učiniti?   

Valnea Vrević

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.