Enologija – mladi ne znaju uživati u vinima

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

U Hrvatskoj još uvijek, nažalost, ne postoji razvijena kultura uživanja u vinu kod mladih ljudi. Statistički podaci pokazuju da mladi najčešće konzumiraju pivo, pa tek onda vino pomiješano s gaziranim pićem, i to u svrhu opijanja. Razlog leži u pristupačnijim cijenama alkoholnih pića poput piva, ali i njihov bolji marketing.

Na pitanja o problemima opijanja mladih odgovorio nam je profesor Ivan Pejić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu: „Najprije, mislim da opijanje nije dobro, u bilo kojem obliku. Ovo je, rekao bih, više pitanje (ili problem) našeg mentaliteta i kulturnog identiteta. Vino treba uvijek piti umjereno.”

Povijesno piće
Vinska kultura seže daleko u prošlost, a vino kao simbol ugode i radosti uvijek je označavalo pripadnost višem staležu u društvu. Zanimljivo je da su se razrijeđena vina u prošlosti pila u svrhu osvježenja nakon teških fizičkih radova. Vino s vodom (bevanda) i vino s mineralnom vodom (gemišt) služila su za nadoknadu tekućine i elektrolita. Također su se koristila u slučaju kada voda za piće nije bila kvalitetna (npr. kišnica na otocima). Vino bi se tada dodavalo u vodu zbog njegovog antibakterijskog učinka.

Bit educiranja
Kako bi mladi uspješno spoznali kvalitetu i važnost vina, potrebna im je edukacija. Tijekom cijele godine širom Hrvatske održavaju se različiti stručni tečajevi, festivali i sajmovi vina. Hrvatska ima tradiciju, dobra vina i vinsku kulturu na koju možemo biti ponosni. S druge strane, vinogradarstvo i vinarstvo kao gospodarske grane imaju velik značaj u Hrvatskoj, stoga ih je izrazito važno njegovati i prenositi na buduće generacije.

Izvor: turizam-kutina.hr

„Potrebno je istaknuti da se u Hrvatskoj svake godine proizvede preko 1700 različitih vina koja međusobno variraju u raznim svojstvima, kvaliteti, području uzgoja, pa i cijeni. Unutar takve ponude zaista postoji mogućnost vrlo interesantnih istraživanja i osobnog uživanja“, ističe Pejić.

„Vino je alkoholno piće i prekomjerna konzumacija može biti opasna i štetna po zdravlje. Međutim, neke od zemalja najveće kulture i gospodarskog prosperiteta (poput Francuske) ujedno imaju i jako veliku potrošnju vina po glavi stanovnika (daleko veću od Hrvatske), a da istovremeno imaju puno manje problema sa alkoholizmom. Pouka, ako se vino pije umjereno i pametno, ono može biti i izvor užitka i zdravlja, i ne mora nužno voditi u alkoholizam“, zaključuje Pejić.

Povijesno piće
Vinska kultura seže daleko u prošlost. Vino kao simbol ugode i radosti uvijek je označavalo pripadnost višem staležu u društvu. Zanimljivo je da su se razrijeđena vina u prošlosti pila u svrhu osvježenja nakon teških fizičkih radova. Vino s vodom (bevanda) i vino s mineralnom vodom (gemišt) služila su za nadoknadu tekućine i elektrolita. Također su se koristila u slučaju kada voda za piće nije bila kvalitetna (npr. kišnica na otocima). Vino bi se tada dodavalo u vodu zbog njegovog antibakterijskog učinka.

 

DONATELLA PAUKOVIĆ

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.