Erasmus slavi 30. rođendan

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Jedan od najuspješnijih programa Europske unije (EU) i najveći program akademske mobilnosti u svijetu, ove godine slavi okrugli rođendan u Hrvatskoj na konferenciji „Kako je Erasmus postao Erasmus+, priča koja traje 30 godina“ u ponedjeljak u hotelu Westin Zagreb.

 

Visoki gost, dionici, predstavnici i korisnici programa podsjetit će kako se program razvijao tijekom tri desetljeća i postao tako respektabilan program akademske mobilnosti, također poseban naglasak će biti na hrvatskom dijelu priče o Erasmusu.

 

U Republici Hrvatskoj za provedbu programa Erasmus+ zadužena je Agencija za mobilnost i programe Europske unije, uz Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

 

 

Pixabay.com

O programu u kontekstu svojih resora govorit će i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divljak i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić. Tibor Navracsics, povjerenik Europske komisije za obrazovanje, kulturu, mlade i sport, predstavit će program u širem, europskom kontekstu, u prezentaciji „Kako je Erasmus postao Erasmus+“, a povjerenik Navracsics će dodijeliti i nagrade studentima čija su nadahnjujuća iskustva s Erasmusom prikazana u izložbi „Moje Erasmus iskustvo“.

 

Ravnateljica Agencije za mobilnost i programe Europske unije mr. Antonija Gladović govorit će o tome kako su programi EU promijenili Hrvatsku i predstavit će rezultate provedbe programa Erasmus od 2009. do 2017. u Republici Hrvatskoj.

 

            U proteklih 30 godina devet milijuna Europljana sudjelovalo je u međunarodnim razmjenama, stručnom usavršavanju, stručnoj praksi, volontiranju i ostalim aktivnostima koje se financiraju u sklopu programa Erasmus+ i programa koji su mu prethodili.

 

U Republici Hrvatskoj program se provodi od 2009., a do danas je više od 40. 000 građana sudjelovalo u mobilnosti radi učenja i usavršavanja zahvaljujući financijskoj potpori Erasmus+ i programa – Programa za cjeloživotno učenje i programa Mladi na djelu.

 

Usmjeren na jačanje znanja i vještina te zapošljavanje europskih građana, kao i unaprjeđenje obrazovanja, osposobljavanja, zamijenio je sedam postojećih programa generacije 2007.-2013. – Program za cjeloživotno učenje s potprogramima Erasmus, Leonardo da Vinci, Comenius i Grundtvig, program Mladi na djelu te pet programa međunarodne suradnje Erasmus Mundus, Tempus, Alfa, Edulink i Program suradnje s industrijaliziranim državama i teritorijima.

 

Dora Nizić

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.