EU IPAK NE UVODI VIZE ZA GRAĐANE SAD-A I KANADE

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
Foto: Studosfera.net/Lana Biljan

Foto: Studosfera.net/Lana Biljan

Europska komisija odbila je prijedlog Europskog parlamenta da se privremeno uvedu vize za američke i kanadske građane zbog izostanka viznog reciprociteta, istaknuvši da bi to u ovome trenutku bilo kontraproduktivno.

Naime, Europski parlament je prije dva mjeseca, 2. ožujka, od Europske komisije zatražio da u roku od dva mjeseca uvede vize za američke građane s obzirom na to da Washington traži vize za pet zemalja članica Europske unije. “Komisija smatra da bi, s obzirom na znatan napredak postignut prošle godine i pozitivan zamah posla koji je u tijeku, privremena suspenzija bezviznog režima za građane Kanade i SAD-a bila kontraproduktivna i ne bi pomogla u ispunjavanju cilja – bezviznog putovanja za sve građane EU-a”, objavila je Europska komisija.

Američki zakon nalaže da su vize potrebne državljanima onih zemalja koje imaju preko tri posto odbijenih zahtjeva za izdavanje viza. Sukladno tome, za ulazak u Sjedinjene države vize su potrebne građanima Hrvatske, Cipra, Poljske, Rumunjske i Bugarske. Prema zadnjim podacima, postotak odbijanja vize za hrvatske državljane iznosi 5,3 posto, dok najveći postotak ima Bugarska s 17,3 posto. Komisija je navela da su ponovno uspostavljeni kontakti s novom američkom administracijom s ciljem ukidanja viza za građane preostalih pet zemalja članica.

Govoreći o Kanadi, jedine članice EU-a za koje još nisu u potpunosti ukinute vize su Bugarska i Rumunjska, a do toga bi trebalo doći 1. prosinca ove godine. “Naš je cilj bio i ostao postići puni vizni reciprocitet s Kanadom i Sjedinjenim državama”, izjavio je povjerenik Europske komisije za migracije i unutarnje poslove Dimitris Avramopoulos.

Lana Biljan

Izvor: hina.hr

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.