EU ULAŽE MILIJARDU EURA U KVANTNU TEHNOLOGIJU

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Na pragu smo novog doba u kojem dolazi red na Europu da ubrza taj proces na našim prostorima i ulaže u novu znanost te tehnologiju. Iz toga se je razvila inicijativa Quantnum Technologies Flagship. Teška je milijardu eura, a oni će se raspodijelit kroz desetak godina i na više od 5000 znanstvenika na području kvantne tehnologije. Kako kažu na svojim službenim web stranicama (www.qt.eu), kvantna fizika će pomoći razvoju tehnologije na svim razinama i aspektima- od programiranja video igara do stvaranja aplikacija koje će građanima olakšati život.

Incijativa je pokrenuta 29. listopada ove godine u Beču na prijedlog predsjedavajuće članice Europske Unije. Glavna svrha je razviti jaku i široku industriju kojom ćemo moći konkurirati na globalnoj razini. Upravo to je i istaknuo bivši Estonski premijer te sadašnji potpredsjednik Europske komisije Andrus Ansip te kaže kako ćemo tu čvrstu industrijsku bazu razviti upravo kroz istraživanja. Ansip uvijek ističe važnost digitalizacije te na primjeru Estonije objašnjava kako su samo uvođenjem e-iskaznice uštedjeli dovoljno da financiraju svoju obranu.

Razvoj ove tehnologije omogućiti će i razvoj drugim područjima poput medicine. Osim toga, povisiti će razinu sigurnosti u izdavanju osobnih podataka na Internetu. U prvoj fazi, od 2018. godine do 2021. godine, formirano povjerenstvo ima zadatak usredotočiti se na kvatnu komunikaciju, računarstvo, simulaciju i senzore, odnosno, na najvažnije odrednice kvatne tehnologije. Ona ima ogromne potencijale olakšavanja svakodnevnog života i razvoja istog, koje treba u potpnosti iskoristiti.

 

Mateja Ježovita

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.