Europska komisija odbila besplatne InterRail karte za mlade i predstavila novu inicijativu

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Europska komisija odbila je prijedlog Europskog parlamenta da se svim mladima osigura besplatna InterRail karta. Naime, Europski parlament prošle je godine izglasao rezoluciju kojom je tražio da se svim 18-godišnjacima u Europskoj uniji besplatno daju InterRail željezničke karte kako bi se mladim ljudima omogućilo da putuju i spoznaju Europu. Međutim, Europska komisija procijenila je da bi to stajalo između 1,2 i 1,6 milijardi eura godišnje te zaključila da toliko novaca trenutno nema u proračunu. Uz to, naveli su da bi to bilo i poprilično neizvedivo jer bi pregovori s različitim željezničkim kompanijama bili prekomplicirani.

Foto: pfos.unios.hr

Foto: pfos.unios.hr

Umjesto toga, Komisija je u okviru programa Erasmus+ predstavila inicijativu „Move2Learn, Learn2Move“ kojom dodatno podupire učenje i mobilnost mladih u Europi. Programom se pruža prilika najmanje 5000 mladih građana da sami ili sa svojim razredom na održiv način putuju u druge zemlje Europske unije, a za tu inicijativu Komisija je predvidjela 2,5 milijuna eura. Ova inicijativa pokrenuta povodom 30. godišnjice programa Erasmus, u skladu je s dva prioriteta Komisije: vratiti fokus na mlade u Europi i olakšati mobilnost građana Europske unije, posebice mobilnost s niskom razinom emisija.

Priliku za realizacijom ove inicijative imat će svi školski razredi s učenicima u dobi od 16 godina i više koji sudjeluju u eTwinningu, platformi za školsko osoblje pokrenutoj 2005. u okviru Programa e-učenje Europske komisije. Navedena platforma danas je sastavni dio europskog programa za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport Erasmus+. Do sada je povezala više od 450 000 nastavnika kojima pruža priliku za besplatno i kontinuirano stručno usavršavanje putem interneta.

Lana Biljan

Izvor: hina.hr

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.