EVATAR- tehnologija koja unapređuje žensko zdravlje

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Tim znanstvenika sa Sveučilišta Northwestern, The Charles Stark Draper Laboratory i Sveučilišta Illinois u Chicagu stvorili su uređaj za testiranje lijekova koji najbolje odgovaraju ženama.Model je nazvan EVATAR i imitira ženski reproduktivni sustav.

https://www.flickr.com/photos/nihgov/27265047285

https://www.flickr.com/photos/nihgov/27265047285

Predstavljen je nedavno u časopisu Nature Communications, a ime je dobio kombinacijom riječi avatar i Eva, odnosno virtualne reprezentacije osobe i imena prve biblijske žene.

Za stvaranje EVATAR-a istraživači su koristili tkiva ljudskih jajovoda, maternice, cerviksa i vagine te mišje tkivo jajnika. Smjestili su ih u zasebne plastične kutije koje su povezali tako da između njih slobodno teče tekućina koja predstavlja krv. Uređaj je veličine knjige, a sadrži i ljudska jetra koja su potrebna za filtriranje toksina i razgradnju lijekova.

https://www.flickr.com/photos/nihgov/22364486194

https://www.flickr.com/photos/nihgov/22364486194

Dobiti ovog uređaja su višestruke. Trebao bi poboljšati liječenje fibroma, endometrioza, pomoći ženama kod neplodnosti, pobačaja i ginekoloških tumora. Mogao bi ukazati na uzroke nastanka ovih stanja te otkriti najbolji način za liječenje tih bolesti. Također, model je dio većeg programa nazvanog Tissue Chip kojem je cilj stvoriti modele svih ljudskih organa kako bi se lijekovi mogli testirati na njemu, a ne na ljudima. Takvi modeli mogli bi pomoći u liječenju Parkinsonove bolesti, Alzheimera, dijabetesa i mnogih drugih bolesti.

Da EVATAR uistinu funkcionira, znanstvenici su dokazali tako što su ga uspjeli navesti na “krvarenje”. Naime, uređaj je proizveo hormone koji obično nastaju za vrijeme menstrualnog ciklusa, a kulminiralo je tako što je tkivo jajnika otpustilo jajašce.

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Scientist_working_in_laboratory_(1).jpg

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Scientist_working_in_laboratory_(1).jpg

Teresa Woodruff, biomedicinska inženjerka sa Sveučilišta Northwestern izjavila je za npr.org kako EVATAR omogućuje da se organe promatra povezane i da se nada da će to biti budućnost personalizirane medicine. To bi značilo da će ovakav uređaj moći imitirati pojedinačni ženski sustav, pokazati koji lijekovi su za pojedinu ženu najbolji i koji tretman joj najviše odgovara.

Istraživači s Northwesterna nisu stali na ženskom reproduktivnom sustavu. Krenuli su i s izgradnjom muškog. Već su stvorili sistem koji uključuje ljudske testise i tkivo prostate koji namjeravaju povezati s ostalim muškim organima. Da bude kompatibilan EVATAR-u, namjeravaju ga nazvati – ADATAR. Više pogledajte u videu:

 

 

 

Iva Badanjak

 

 

 

Izvori:
https://news.northwestern.edu/stories/2017/march/female-menstrual-cycle-reproductive-system/
https://ncats.nih.gov/pubs/features/evatar
http://news.nationalgeographic.com/2017/03/menstrual-cycle-drugs-women-health-science/
http://www.npr.org/sections/health-shots/2017/03/28/521428903/device-mimicking-female-reproductive-cycle-could-aid-research

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.