FENOMEN HAJDUKA U SPLITU

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
www.znet.hr

www.znet.hr

Split, najveći grad Dalmacije, pun je različitih ličnosti. Iako su svi Splićani u svojoj srži različiti, sve ih veže jedna ljubav, a to je ljubav prema Hajduku. Hajduk je nogometni klub koji je nastao 13. veljače 1911. godine u Pragu, a osnovala ga je grupa splitskih studenata. Od toga datuma, njegovo ime postao je simbol grada pod Marjanom i razlog za brojna veselja i tuge. Torcida, navijačka skupina koja prati Hajduk gdje god da ide, osnovana je 1950. godine. Splitski klub proslavio je 2011. godine stotu godišnjicu postojanja koja je više nego svečano proslavljena.

Ako niste znali, u Splitu su svi nogometni stručnjaci. Svaki muškarac (a i sve veći broj žena) koji osjeća zrno ljubavi prema Hajduku zna što je najbolje za njega. Zna točno koji igrači trebaju biti u prvoj postavi i koje su dobitne kombinacije za pobjedu. Na utakmici to izgleda otprilike ovako. Prvo kreće euforično navijanje prije izlaska igrača na Poljud. Tada je nada u pobjedu u svakom navijaču veća od ičega. Nakon prvog zvižduka koji označava početak utakmice kreću prvi prijedlozi: „Makni njega, znaš da on ne zna s balunon!“, „Bolje bi ja zatvorenih očiju igra.“ i slično. A kad „padne“ gol, to je trenutak potpunog zamračenja uma od ogromne euforije. Tad se skače, tad se pjeva i ništa drugo nije važno. Kad se, pak, hajdukova mreža zatrese, tad kreću valovi zvižduka i tuge. Takvo stanje ipak ne traje dugo, već se započinju pjevati nove pjesme koje će voljenu momčad ohrabriti. Nakon utakmice se ili nastavlja slavlje ili se raspravlja o svim prilikama koje su propuštene. Često je u to uključena i rasprava o pravednom suđenju.

hajduk.hr

hajduk.hr

Sve su Hajdukove utakmice u globalu važne, ali najvažnija je ona s ljutim sjevernim neprijateljem, Dinamom. Za takve derbije se živi. O tome se priča i mjesec dana prije same utakmice. Sjesti na kavu bilo gdje u Splitu znači i slušati sve novosti o Bilima.

U Splitu je jedno ime svetinja i jedno ime živi vječno, ime Hajduk, a Torcidaši uporno govore: „I kad gube i kad tuku, uvijek vjerni svom Hajduku.“

Gordana Galzina

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.