FENOMEN ZVAN KENDALL JENNER

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
www.vanityfair.com

www.vanityfair.com

Prelistavajući modne časopise ili scrollajući kroz brojne modne portale, nemoguće je ne naići na nekoliko stalno ponavljajućih lica.

Čini se kao da svaka modna kuća ima kampanju čija je glavna zvijezda Kendall Jenner ili njena jednako slavna prijateljica Gigi Hadid. Nepotizam je odavno poznat pojam u svim profesijama i sferama društva, ali u zadnje vrijeme pogotovo pogađa modnu industriju. U vrijeme takozvanih „Instagram” modela, poznatih zbog broja svojih pratitelja i modela „nasljednika” koji su slavni zahvaljujući svojim obiteljima, „običnim” je modelima sve teže dobiti i manja snimanja, a kamoli priliku za veliku kampanju. Modeli se sada bookiraju po formuli 21. stoljeća; onaj s više pratitelja i lajkova na društvenim mrežama dobiva posao. Kendall Jenner objedinjuje sve norme te nove vrste modela. Dolazi iz jedne od najpoznatijih američkih obitelji, a na društvenim mrežama ima vrtoglavo visok broj pratitelja.

Kendall je svoje mjesto pod modnim suncem dobila zahvaljujući svojoj velikoj Kardashian-Jenner obitelji. Ova dvadesetogodišnja manekenka od malih je nogu bila prisutna na televizijskim ekranima diljem cijele Amerike, a sada nosi modne revije u svim metropolama. Iza sebe ima suradnje s Calvinom Kleinom, Chanelom, Estée Lauderom, Mangom i mnogim drugim kućama; popis je poprilično dug. Dizajneri za nju govore kako je vrlo pristupačna, profesionalna i jednostavna te da im je užitak surađivati s njom, a mnogi obožavatelji hvale ju zbog prirodnog izgleda koji ju izdvaja od ostalih Kardashianica te zbog iskrenosti na društvenim mrežama.

www.vogue.com

www.vogue.com

Ona je i sama svjesna utjecaja svoje obitelji te se pokušava osamostaliti i odvojiti od njih. Svojoj (nezasluženo) planetarno poznatoj sestri Kim čak je zabranila pojavljivanje na nekim svojim revijama. Zbog posebnog tretmana kojeg dobiva ona i ostatak američke „kraljevske” obitelji te zbog instantog uspona bez previše truda, Kendall je česta meta ogovaranja, podmetanja i ružnih riječi drugih modela, ali i nekih modnih dizajnera i kritičara. No to je cijena koju je ona očito spremna platiti.

Koliko njenom modnom angažmanu doprinosi to što ima 60-ak milijuna Instagram pratitelja govori činjenica da je američki Vogue uz svoj ovogodišnji travanjski broj printao i posebno izdanje časopisa posvećeno isključivo Kendall, a preko pola naslovnice ogromnim fontom pisalo je „64 milijuna pratitelja, a broj raste i dalje”. Iako se ne može reći da Kendall nije prelijepa ili da loše odrađuje svoj posao, ona nikada neće postati Naomi Campbell ili Gisele Bündchen. Ona nema „faktor x” i karizmu supermodela koji su vladali modnom scenom 90-ih godina te dizajnerima ne može pružiti inspiraciju kakvu su pružale Claudia Schiffer i Cindy Crawford ili kakvu još uvijek pružaju već navedene Naomi i Gisele. Kendall je vrlo dobar model koji može prenijeti priču, no nije model koji se može transformirati. Iako su njeni modni editorijali divni, uvijek ih prati ista nota i ona je uvijek prikazana na sličan ili isti način.  

Da, ona je supermodel sadašnjice, no teško da bi današnji supermodeli prije čak deset godina bili smatrani uspješnima. Bez društvenih mreža i poznate obitelji, ni sama Kendall, koliko god lijepa i dobra u svom poslu, vjerojatno ne bi dogurala toliko daleko.

Martina Nakić

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.