Fidget spinner

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Ovih dana društvene mreže preplavio je novi gadget koji je svoju popularnost dosegao kod mlađe, ali jednako tako i kod starije publike. Riječ je naime o Fidget spinnerima koji su se prvo pojavili u Amrici, a za koje se smatra kako zamjenjuju konstantnu upotrebu pametnih telefona, poglede u ekran te povećavaju koncetraciju i čine osobe fokusiranijima.

Ovih dana Fidget spinner pojao se i na Hrvatskom tržištu te se može pronaći na nekim kioscima, a YouTube su već preplavili brojni videi o načinima na koji se ovaj zarazni gadget može koristiti. Cijena igračkice kreće se između 60 i 90 kuna ovisno o svojim performansama, a povijest ovog gadgeta ipak će iznenaditi brojne koji su ga doživjeli samo kao jednu od kratkotrajnih senzaciju u današnjem svijetu prolaznih trendova.

Pixabay

Sam Fidget spinner gadget napravljen je od tri ili četiri plastičnih ringova koji su spojeni u krug te pričvršćeni metalom. Igračka se za vrijeme korištenja drži u središtu dok se njeni krakovi vrte i daju našim prstima zanimaciju. Pojavljuj se u raznim bojama, a s vremenom je proživila i brojne preinake u kombinacijama materijala, no važo je kako dizajn pri tome cijelo vrijeme ostaje isti.

O tome tko je izmislio ovaj gadget nagađa se već neko vrijeme, no pokazalo se kako je igračka nastala već pred tridesetak godina kada je Amerikanka Catherine Hettinger stvorila igračku za djecu koja pate od autizma ili ADHD-a. Sama Hettinger ne povrđuje da se radi o istoj napravi, no činjenice govore o tome kako je taj tip igrački (bilo u njima preinaka ili ne) nastao upravo u to vrijeme. Danas brojni nastavnici ukazuju kako im igračka predstavlja probleme na nastavi i odvrača pažnju učenicima od gradiva.

Pixabay

‘Razumijem zašto škole brane ove igračke – ometaju cijeli razred. Ali ono što je zabranjeno, znamo, najviše se želi’, rekao je jedan roditelj u Američkoj školi i ne misli krivo, piše Parents.com. Ipak, većina se roditelja slaže se u tome da bi radije da se njihova djeca zabavljaju Fidget spinnerima nego nečime opasnijime.

O tome koliko će dugo ova opsesija tim simpatičnim malim gadgetom potrajati, pokazat će vrijeme, a do tada nam jedino preostaje isprobati ovu zaraznu igračkicu i vidjeti koje sve čari i trikove skriva.

 

Nika Prpić

 

Poveznice:

https://narod.hr/dom-i-obitelj/fidget-spinner-sto-se-krije-iza-igracke-koja-zaludila-hrvatsku

https://bazzar.hr/pretraga?query=fidget+spinner&aid=4ac36b337de1bc11c6ee&gclid=CKji-vzXpNQCFdQW0wodD9cC0w

 

 

 

 

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.