Filmom do bolje budućnosti- Human Rights Film Festival

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Ovogodišnji Human Rights Film Festival održava se od 5. do 11. prosinca u Zagrebu i od 8. do 12. prosinca u Rijeci. Ukupno 35 igranih i dokumentarnih filmova i bogat popratni program 14. izdanja Festivala, zagrebački gledatelji moći će gledati u Kinu Europa i MM Centru SC-a, a Riječani u Art-kinu Croatia. Ulaz na sav program je besplatan.

 

Filmski program

 

Film „Lo and Behold, Reveries of the Connected World“,  poznatog redatelja dokumentarnih filmova Wernera Herzoga, otvara ovogodišnji festival. U najnovijem filmu, Herzog istražuje povijest Interneta i njegove posljedice na budućnost kroz razgovore s informatičarima, robotičarima, astronomima, ali i onima koji imaju loša iskustva s tehnologijom poput bolesti zračenja, ovisnosti o internetu i gubitka privatnosti.

Sergej Loznitsa njemački je redatelj koji u filmu Austerlitz otvara pitanja razloga (turističkog) odlaska u memorijalne centre. Nekoć koncentracijski logori, sada su mjesta sjećanja i godišnjih okupljaju masa turista.

Certain Women je igrani film redateljice Kelly Reichardt u kojem glavne uloge igraju Kristen Stewart i Michelle Williams. To je priča o životima četiriju usamljenih žena u SAD-u nastaloj na kratkim pričama američke spisateljice Maile Meloy.

 

Moj prijatelj, Boris Njemcov film je estonske novinarke Zosye Rodkevich. Prikazuje zadnje tri godine života političara Borisa Njemcova, jednog od vođe pokreta protiv politike Vladimira Putina, do njegove likvidacije 2015.godine.

 

Dobri Amerikanac biografija je kriptoanalitičara američke Nacionalne sigurnosne službe (NSA) koji je razvio program ThinThread namijenjen skupljanju metapodataka za otkrivanje potencijalnih terorističkih napada.

 

 

Program HRFF-a ima za cilj promicanje i osvješćivanje ljudskih prava, a bavi se aktualnim temama poput zaštite ženskih prava, pitanja izbjeglica i izbjegličke krize te suočavanja s poviješću. Cijeli filmski program možete pogledati na njihovoj službenoj i facebook stranici.

 

Popratni program

 

Od srijede do petka, u MM Centru održava se Špijunska škola koju vodi Tea Tupajić. Špijunska škola „Alati umijeća međuljudskih odnosa“ je radionica u kojoj će polaznici učiti vježbe zasnovane na vježbama i tehnikama obavještajnih tajnih služba (npr. Mossada) poput pribavljanja podataka tijekom razgovora, emocionalne manipulacije i neprimjetnog praćenja osobe, a čije se vježbe na neki način uče i u obrazovanju umjetnika. Eyal Sivan, izraelski filmaš, vodi masterclass u Dokukinu Kic pod nazivom „O političkom i povijesnom dokumentarnom filmu“. Nakon kritičkog osvrta na vlastiti 30-godišnji opus političkih i povijesnih dokumentaraca, Sivan će govoriti o načinu na koji dokumentaristi pričaju i oslikavaju ljudsku povijest. Ured Europskog parlamenta svake godine dodjeljuje nagradu Saharov pojedincima koji su se iskazali u području zaštite ljudske slobode i prava. Njeno predstavljanje održati će se u četvrtak u Kinu Europi. Također, u Kinu Europa, MM Centru i MaMa-i,  tijekom trajanja festivala možete poslušati predavanja o zaštiti ljudskih prava, položaju mladih Roma u Hrvatskoj i stanju civilnog društva i medija u Poljskoj i Mađarskoj.

 

Iva Badanjak

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.