Filmske lokacije u ulozi turističke ponude Hrvatske

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Zbog svoje ljepote i netaknute prirode Hrvatska je oduvijek bila privlačna mnogim svjetski poznatim produkcijama, a može se slobodno nazvati i zemljom filmskog turizma. Bili to gradovi kao što su Zagreb i, sad već svjetski poznat Dubrovnik ili neki od prelijepih hrvatskih otoka, rijetko tko ostane ravnodušan na scene snimane u Lijepoj Našoj. Valja se prvenstveno prisjetiti nedavno snimanog filmskog hita Mamma Mia: Here We Go Again na prekrasnom otoku Visu i dojmova holivudskih glumaca kao što je Pierce Brosnan koji je uz video zalaska sunca na društvenim mrežama napisao da cijela ekipa proživljava najljepše dane u životu.

Svakako je vrlo bitno spomenuti i hit seriju Igra prijestolja za koju mnogi kažu da je Dubrovniku značila što i Gospodar prstenova za Novi Zeland. Turizam u Dubrovniku posljednjih godina raste deset posto na godišnjoj razini, a gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić tvrdi da je upravo Igra prijestolja zaslužna za barem pola tog rasta. Dubrovnik glumi glavni grad Sedam Kraljevstava Westerosa, a serija je u tom gradu snimana u tri navrata. Prema podacima Svjetske turističke organizacije, procjenjuje se da 45 milijuna turista svake godine destinaciju odabire na temelju lokacija viđenih u filmovima i televizijskim serijama.

Snimanje trilogije o Winnetouu, nastale prema romanima Karla Maya završeno je u Hrvatskoj u kojoj su se filmovi snimali 67 dana na dvadesetak lokacija, a tijekom četiri mjeseca na setu je radilo 220 filmskih profesionalaca. Realizirano je više od 30 tisuća noćenja u smještajnim kapacitetima na svim lokacijama snimanja, a projekt je Hrvatskoj donio i izuzetnu turističku promociju. Scene su snimane na lokacijama Nacionalnih parkova Paklenica, Plitvička jezera i Krka, na Velebitu, u kanjonu Zrmanje i Vrlike.

Ništa manje nije bitno spomenuti ni 25. nastavak svjetkog filmskog hita o najpoznatijem agentu, Jamesu Bondu. Njega je na čak tri lokacije – u Dubrovniku, Zagrebu te Bolu na Braču utjelovio Daniel Craig.

Ako ćemo se osvrnuti na klasike hrvatske filmske industrije tu je svakako najbitnije spomenuti jedan od filmova koji je zasigurno ušao u legende i ostavio traga – film Kreše Golika Tko pjeva zlo ne misli, napravljen po knjizi Vjekoslava Majera Dnevnik malog Perice. Prema izboru Društva hrvatskih filmskih kritičara proglašen je najboljim hrvatskim filmom svih vremena, sniman je 1970. godine, a radnja se većim dijelom odvija na zagrebačkom Gornjem gradu, u domu filmske obitelji Šafranek. Cijeli ovaj film obiluje prekrasnim vizurama grada Zagreba – točnije Gornjeg grada, a dio radnje odvija se i na Maksimiru, u Samoboru, ali i na savskom kupalištu.

 

Mia Musulin

 

 

 

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.