Folklorni ansambl SKUD-a „Ivan Goran Kovačić“ u Lisinskom

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Jedan od najpoznatijih folklornih amaterskih ansambala koji okuplja studente zagrebačkog sveučilišta, u subotu 10. lipnja održat će cjelovečernji plesni koncert u Koncertnoj dvorani „Vatroslav Lisinski“. Riječ je o Folklornom ansamblu Studentskog kulturno-umjetničkog društva „Ivan Goran Kovačić“ iz Zagreba koji će ovim godišnjim koncertom zaokružiti još jednu sezonu. Povodom toga, porazgovarala sam s predsjednikom SKUD-a, predsjednikom folklornog ansambla i plesačem Danijelom Vukobratom.

foto: Folklorni ansambl Ivan Goran Kovačić

Danijele, za početak, koja je ovo sezona iza ansambla?

Ovo je 69. sezona. Folklorni ansambl osnovan je 1948. godine kao jedna od prvih sekcija istoimenog Studentskog kulturno-umjetničkog društva “Ivan Goran Kovačić” pod okriljem Sveučilišta u Zagrebu. U idućoj sezoni i godini proslavljamo 70. obljetnicu osnutka Ansambla.

Koliko dugo traju pripreme za koncert?

Ansambl radi tijekom akademske godine te uz redovite plesne nastupe izvode se vokalni, vokalno-instrumentalni te instrumentalni koncerti. Intenzivnije pripreme baš za cjelovečernji koncert počinju početkom nove godine.

Što sve pripremate?

Na koncertu “Igra dragi s dragom” ove subote moći će se vidjeti izvedbe hrvatske tradicijske kulture iz cijele Hrvatske od Prigorskih plesova preko pjesama i plesova Međimurja, Baranje, Vrlike, Linđa, kao i mnogih drugih. Također će biti premijerno izveden vokalno-instrumentalni broj te tamburaški intermezzo. Program izvodi 70 članova.

foto: Folklorni ansambl Ivan Goran Kovačić

Tko vas priprema?

Dubravko Radić, umjetnički voditelj Ansambla, Mario Pleše, voditelj tamburaškog orkestra te Tomislav Habulin, voditelj pjevanja.

Odlazite li nakon koncerta na ljetnu pauzu uli za vas nema odmora?

Tijekom ljeta čekaju nas još dva koncerta u Zagrebu te odlazak na međunarodni festival folklora na Azore. Iza toga slijedi kratki odmor i krećemo s novom sezonom u kojoj nas očekuju novi izazovi u smislu pripreme 70. obljetnice kao i interesantna međunarodna gostovanja.

I za kraj, tko može i kako postati članom ansambla?

Članove našeg Ansambla čine mladi, uglavnom studenti i radnička mladež. “Goranovcem” se može postati dolaskom na jedan od termina kada je prijem novih članova tijekom sezone. To je intenzivnije tijekom jeseni (rujan i listopad). Možete nas redovito pratiti na www.igk.hr, https://www.facebook.com/FaIvanGoranKovacic/ ili pošaljite upit na info@igk.hr.

Koncert počinje u 19.30 sati u velikoj dvorani „Vatroslava Lisinskog“, a ulaznice možete kupiti na blagajni dvorane, u sjedištu Društva – Opatovina 11 ili putem www.ulaznice.hr.

Anamaria Habunek

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.