Fordov autonomni automobil

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
www.roadandtracks.com

www.roadandtracks.com

Možete li zamisliti automobile bez vozača? Ta prilično znanstveno-fantastična budućnost sve više nam se približava. U Fordu tvrde da bi već 2020. godine na cesti mogli vidjeti potpuno autonomna vozila, odnosno vozila bez vozača.

Nije tajna da je Ford jedna od tvrtki koje najviše ulažu u autonomna vozila. U siječnju su objavili da utrostručuju broj takvih vozila i sad imaju najveću flotu autonomnih automobila na svijetu.

Kako uopće autonomni automobili voze?
Ford koristi vrlo skupu i sofisticiranu tehnologiju pod imenom LiDAR koju proizvodi američka kompanija Velodyne. To je senzor koji izgleda poput hokejskog paka i nazivaju ga ”Ultra Puck”. Vrlo je malen, lagan i elegantnog dizajna pa se može postaviti čak i na retrovizore. Ultra Puck senzor je bez obzira na svoju veličinu vrlo moćan i omogućava stvaranje 3D karte u stvarnom vremenu. Senzorska 3D karta povezana je s Fordovim softverom i tehnologijom za autonomno rukovanje i na taj način samostalno upravlja vašim automobilom. Ovaj automobil testiran je na snijegu, kiši, potpunom mraku i naravno u snalaženju u prometu te je sve testove odlično i sigurno položio. Ukoliko se zaželite i samostalne vožnje vašeg autonomnog limenog ljubimca, možete to učiniti tako što pritisnete gumb i uključite manualno upravljanje.

www.technewsworld.com

www.technewsworld.com

Tri tvrtke Google, Uber i Ford formirale su koaliciju kojom žele natjerati američku federalnu vladu da napravi pravila i propise te omogući autonomnim vozilima vožnju bez ikakvih problema. Jer, iako je u Americi vožnja autonomnog automobila legalna, ona za sad nije ograničena nikakvim pravilima. Također, tvrde kako bi takva vožnja bila i sigurnija.

Iako vjerojatno mislite da će ovakvi automobili biti samo za one dubokog džepa, u Fordu su to opovrgnuli. Naime, oni govore kako žele da ova tehnologija bude dostupna širokim masama. Također, žele ponuditi ljudima koji ne znaju ili ne žele voziti mogućnost da naruče autonomni automobili putem aplikacije FordPass i odvezu se na željenu destinaciju.

Ivona Magdić

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.