Futuristički pogled kroz svijet Nikole Tesle

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Mind from the Future ove je subote stigao u Dom hrvatskih likovnih umjetnika! Pretpostavljate kako je riječ o najvećem izumitelju svih vremena, Nikoli Tesli, koji je za života ostavio neizbrisiv trag. Cilj ove izložbe je pozicionirati Teslu kao dio hrvatske kulturne baštine te promovirati i potaknuti umjetničku izvrsnost, originalnost i inovativnost, kao i primjenu najnovijih tehnologija u područjima vizualne umjetnosti.

Za futuristički postav ove izložbe zaslužna je Zahvaljujući svjetski priznatoj autorici, Heleni Bulaja Madunić i njenom desetogodišnjem autorskom radu, ova multimedijska izložba predstavlja životni i poslovni put Nikole Tesle na dosad neviđen način. Uz Helenu tu je i tim međunarodnih i domaćih umjetnika koji djeluju na području sinergije znanosti i umjetnosti koji su uvelike pridonijeli stvaranju ove izložbe.

Izložba započinje uvođenjem posjetitelja u Teslin um pomoću krosmedijskog dokumentarnog filma Mehaničke figure – inspirirani Teslom, autorskog dijela Bulaje Madunić. Sam postav izložbe podijeljen je u tri segmenta koji zajedno čine jedinstveno umjetničko djelo. Prvi segment izložbe odvija se u galeriji Prsten u obliku gore spomenutog filma koji postaje interaktivna filmska freska provodeći posjetitelje kroz Teslin um. Galerija PM mjesto je odvijanja drugog segmenta izložbe, zamišljenog kao galerija portreta klasične suvremene umjetnosti. Galerija Bačva predstavlja djela suvremenih hrvatskih umjetnika te svojevrsne umjetničke atrakcije inspirirane Teslom, koji su sadržani u trećem segmentu multimedijalne izložbe.

 

 

Za potrebe izložbe prostor Doma hrvatskih likovnih umjetnika, nekim poznatiji kao Džamija,   temeljito je „preuređen zbog futurističkih eksponata koji je ondje sada nalaze. Kružni prostor koji pomalo asocira na gigantsku Teslinu zavojnicu, preuređen je tako da je u njemu stvoren jedinstven Teslin svijet, odnosno njegov prostor. Iako se izložba ne odvija usporedno njegovim životopisom, ona „teče“ zajedno s promjenama koje su se tada zbivale u svijetu te s kojima se izumitelj tada suočavao. Vidljive su dakako i promjene koje je svojim djelovanjem stvorio.

Mind from the future prva je izložba ovakvog tipa u Hrvatskoj čiji je direktor projekta Sascha Machiedo, industrijski dizajner i muzejski savjetnik s dugogodišnjim umjetničkim, kulturnim i poslovnim iskustvom. Na popisu imena međunarodnog i domaćeg organizacijskog tima izložbe našla su se brojna renomirana imena poput Maxa Pinuccija, Miguela E. Delgada, Marije Juze, Bernarde Cesar, Marka Fučeka i mnogih drugih.

U ostvarenju izložbe kroz partnerstvo sudjelovali su Hrvatsko društvo likovnih umjetnika s agencijom Real grupa, produkcijskom kućom izložbe koja intenzivno radi na dogovorima za postavljanje izložbe i u drugim gradovima u kojima je Tesla djelovao – New Yorku, Parizu, Pragu te Budimpešti. Izložba će u Zagrebu biti postavljena do 20. ožujka, a onda seli u navedene „Tesline“ gradove.

Ulaznica za studente za ovaj neuobičajeni postav iznosi 55 kuna, dok je redovna cijena iste 80 kuna. Za ovakvu izložbu isplati se odvojiti nešto novaca, jer tko zna kada će ponovo naš grad genijalni um u ovakvom obliku „posjetiti“.

                                                                                                  

Lea Medica

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.