George Lucas gradi muzej vrijedan milijardu dolara

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Filmski redatelj George Lucas, najpoznatiji po SF franšizi Star Wars, planira otvoriti Muzej narativne umjetnosti koji bi trebao biti smješten u Los Angelesu. Muzej će u postavi sadržavati slike, ilustracije, fotografije, grafičke novele i stripove iz Lucasove privatne kolekcije.

foto: www.lucasmuseum.org

foto: www.lucasmuseum.org

Lucas je na ideju gradnje muzeja posvećenog vizualnom pripovijedanju došao 2010.godine, a od tad su u borbi za domaćina u igri bili, osim Los Angelesa, Chicago i San Francisco. Cilj muzeja biti će povezati sve forme vizualne umjetnosti, od povijesti narativne umjetnosti, filmske umjetnosti do digitalne umjetnosti.

Projekt financira sam Lucas, a muzeju će darovati i svoju privatnu zbirku koja se sastoji od visoke i popularne umjetnosti. Preko 10 000 ilustracija i slika uključivati će djela umjetnika poput Edgara Degasa, Normana Rockwella i Keitha Haringa pa i ilustracije dječjih slikovnica. Oko 30 000 filmskih memorabilija koje će biti izložene uključivati će, između ostalog, storyboarde i kostime iz filmova poput Star Warsa, Čarobnjaka iz Oza, Casablance i Građanina Kanea. Muzej će biti smješten pokraj University Of Southern California, sveučilišta u kojem je Lucas pohađao filmsku školu, a unutar Exposition Parka gdje se još nalaze tri druga muzeja i stadion LA Ramsa, momčadi američkog nogometa.

foto: www.lucasmuseum.org

foto: www.lucasmuseum.org

Muzej će sigurno biti kao nijedan drugi, kao što i najavljuju na službenoj stranici: “Jednom kad zakoračiš u Muzej, pomislit ćeš da si prebačen u drugi svijet sastavljen od priča koje treba istražiti. Istodobno futuristički i izvanvremenski, Muzej donosi iskustva koja će povećati tvoj obilazak, dizajnirana kao vodič kroz tvoje putovanje kolekcijom.“ Predviđeno je da se muzej sastoji od restorana, kinodvorana, kafića, predavaonica, digitalnih učionica, suvenirnice, knjižnice i učionica za montažu. Otvorenje muzeja planirano je za 2020.godinu.

 

Iva Badanjak

 

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.