GLEDAJMO HRVATSKO- FILMOVI LIJEPE NAŠE ZABAVNOG SADRŽAJA

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Današnja eksplozija svjetskih filmova golica našu maštu te nas potiče da se prikovamo uz velika platna i male ekrane. Hrvatski se filmovi često izbjegavaju ponajviše zbog njihove mračne tematike. Veliki broj naših hrvatskih filmova ratne je ili poslijeratne tematike što polako zamara ljude te se pitamo postoje li naši filmovi vesele i zabavne tematike? Naravno da postoje, a u ovom ćemo članku predstaviti nama najdraže.

  1. Ne dao Bog većeg zla (2002)

Ovaj film priča šarmantnu generacijsku priču koja je nastala na temelju knjige redateljičinog brata Gorana Tribusona. U filmu pratimo malog Frulu(Filip Ćurić) i njegov pubertetski razvoj do odlaska na fakultet te njegovo sazrijevanje u pomalo pomaknutoj obitelji. U filmu su česte humoristične scene objeda i trenutci disfunkcionalnosti te sve to u kombinaciji s nostalgičnim prizvukom glazbe 60-ih i 70-ih.

  1. Oprosti za kung fu (2004)

Ovaj je legendarni film doista pridobio pozornost gledatelja. Vrijeme radnje je smješteno poslije rata, ali nema nikakve veze s ratnom tematikom. Mlada djevojka (Daria Lorenci) se nakon rata vraća trudna u svoj mali rodni kraj u Dalmatinskoj zagori. Nema drugog izbora nego zadržati dijete, bar što se tiče njenih tradicionalnih roditelja (Vera Zima, Filip Radoš). Proglasili su je udovicom kako bi joj sačuvali obraz u selu i pronašli joj ženika. To se njoj kao svjetskoj djevojci nimalo nije svidjelo, a problemi nastaju tek nakon što se rodi dijete. U ovom se filmu na zabavan način odlično  prikazuju stereotipi male sredine i patrijarhat.

  1. Sonja i bik (2012)

Vlatka Vorkapić odlično je prikazala odnos sela i grada u Hrvatskoj na humorističan način. Radnja prati ljubavnu priču između zagrebačke aktivistice (Judita Franković) i šarmera iz Dalmatinske zagore (Goran Bogdan). Priča je popraćena mnogim iskrenim i zabavnim epizodama koje dolaze i iz grada i sa sela, bez nekog opterećenja.

  1. Što je muškarac bez brkova? (2005)

I ptice na grani znaju za ovu legendarnu romantičnu komedija, ali morali smo je uvrstiti u naše favorite. Film je nastao prema romanu Ante Tomića te je uspio postati komedijom. Film je srušio rekorde po broju gledanja u kinima što je jedan od najvećih uspjeha za hrvatski film. Radnju filma već svi dobro znamo, odvija se kao i u prethodna dva filma u Dalmatinskoj zagori prikazujući ljude sa sasvim neobičnim običajima. Glavna priča odvija se između likova  don Stipana i Tatjane ( Leon Lučev, Zrinka Cvitešić) te njihove kontroverzna ljubav.

  1. Svećenikova djeca (2013)

Hrvatska kao vrlo katolička zemlja potiče maštu raznih redatelja i pisaca na stvaranje kontroverznih tema pa je tako i u ovom film glavni lik- svećenik. Vinko Brešan odlično je predočio dramu Mate Matišića u ovu otočku filmsku komediju. Krešimir Mikić glumi poduzetnog svećenika koji bušenjem kodnoma želi povećati natalitet malog otočkog mjesta. U tu se priču upliću i drugi božji i državni dužnisnici te mediji, a glavno pitanje je može li takav čin spasiti bezbožnu Hrvatsku.  

 

Lucija Vogrinc

 

 

Izvori teksta:

https://100posto.hr/scena/11-hrvatskih-filmova-bez-starih-trikova

http://www.ziher.hr/25-najbolji-hrvatski-filmovi/

 

Izvori slika:

http://julijana.eu/portfolio/sorry-for-kung-fu/

http://maxima-film.hr/ne-dao-bog-veceg-zla/

https://www.labin.com/lcplus/filmoteka-sonja-i-bik-2012-19914

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.