Gluten free

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Što je gluten i zašto predstavlja opasnost u prehrani? Vjerujemo da ste se u raznim prodavaonicama, pogotovo onima organske hrane, susreli s proizvodima na kojima piše gluten free i vjerojatno zapitali koja je njegova uloga u hrani i zašto bi mogao biti štetan.

Gluten je naziv za proteine koje možemo pronaći raznim žitaricama koje čine svakodnevnu prehranu kao što su pšenica, riža i ječam. Uloga glutena je održati oblik hrane, tako što se ponaša kao ljepilo koji drži namirnice na okupu. Neki od proizvoda u koji redovno konzumiramo, a sadrži gluten su kruh i ostali pekarski proizvodi.

Izvor: Pixabay.com

Osjetljivost na gluten probavna je smetnja, a nuspojave koje se javljaju nakon konzumiranja glutenskih proizvoda su nadimanje i proljev. Gluten bi najviše trebale izbjegavati osobe koje boluju od celijakije, odnosno autoimunog poremećaja kod kojeg gluten oštećuje tanko crijevo.

Izbjegavanje glutena zbog osjetljivosti na nj u najvećoj mjeri je pristuno u SAD-u, gdje se proizvodi sve više proizvoda sa oznakom gluten free. Međutim, neke osobe prelaze na bezgluteinsku ishranu jer im pomaže da se osjećaju zdravije, iako nisu osjetljive na gluten. Nije još otkriveno zašto dolazi do poremećaja osjetljivosti na gluten, ali stručnjaci se slažu kako većina ljudi ne mora izbjegavati gluten i može se normalno hraniti osim ako nije u pitanju celijakija.

Ne postoji lijek koji liječi problem osjetljivosti na gluten, stoga je jedini recept bezgluteinska ishrana. Što je iznimno teško jer se on nalazi u velikom broju proizvoda kao sastavna komponenta. Osim u pekarskim proizvodima, nalazi se u napitcima, sladoledu, kozmetici, dodacima prehrani, mliječnim proizvodima, alkoholu, čokoladi, začinima, raznim pahuljicama, itd.

 

JOSIPA SALOPEK

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.