GRAD GUSARA SLAVI SVOJ DAN

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

 

Foto: pixabay.com

Kada bi Vas upitali koji je grad na ušće rijeke Cetine poznatiji kao grad gusara te koji je grad ujedno kolijevka dalmatinskih klapa biste li znali odgovor? Nema mnogo gradova na svijetu koji svoju povijest broje u tisućama godina, ali Omiš je upravo jedan od njih! Omiški književnik Ivan Katušić slikovito je sažeo zagrljaj povijesti i prirode u čijim njedrima se smjestio Omiš:

Kamena vrata kroz koja se bistra kraška rječica ulijeva u more, neosvojive tvrđave, koje stotinama godina odolijevaju vremenu, impresivni kanjon, koji vodi prema tihim otocima ljubavi i sreće…

Tijekom sparnih ljetnih večeri ovaj grad dobiva svoju istinsku čar. Naime, tada se duh grada osjeti u mirisu večeri i nota koje odzvanjaju starim kaletama u obliku klapske pjesme. Čuveni Festival dalmatinskih klapa se kontinuirano održava od davne 1967. godine i do danas je izrastao u najvažniji događaj klapske glazbe na svijetu. Izvorna klapska pjesma isključivo je dalmatinska, pa se najguštije čuje uz kap dobrog vina i glasnog smijeha, a recept je, naravno, da dolazi iz duše!

Vjerojatno su mnogi od Vas čuli kako su stari Omišani bili gusari, a možda vam i zvoni lektira iz osnovne škole Omiški gusari?

Svake godine 18. kolovoza u omiškoj gradskoj luci odigrava se, naime, prava – gusarska bitka! Ako je vjerovati legendi, radi se o rekonstrukciji bitke koja se izvorno odigrala u 13. Stoljeću. Po uzoru na nju samo nekoliko metara od vaših očiju sudare se dva velika jedrenjaka i nastavlja se bitka do dugo u noć.

Upravo je Omiška uvertira za početak predstavljenog ljetnog šušura proslava blagdana sv. Ivana Nepomuka. Gradska vlast i brojne gradske udruge i ove godine pripremile su čitav niz raznolikih događanja, koncerata, predstava i humanitarnih akcija kojima će se obilježiti Dan Grada Omiša. Posebno je bogat program u utorak, 16.5. na sam Dan grada.

Anamarija Perdijić

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.