[GRČKA] Božanstvena kuhinja

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
https://www.flickr.com/photos/dalibort82/14700087002/in/photolist-ooZMHU-5geX8v-ebibXr- dNcLAo-49ScwC-4jgErS

https://www.flickr.com/photos/dalibort82/14700087002/in/photolist-ooZMHU-5geX8v-ebibXr-
dNcLAo-49ScwC-4jgErS

U sunčanoj zemlji okruženoj morima i satkanoj od različitih znamenitosti nastala je najstarija kuhinja na svijetu koja krije svoju tajnu u bogatoj i jedinstvenoj povijesti. U vrijeme kada je nastala filozofija, književnost, umjetnost i sport, napisana je i prva kuharica na svijetu. Točnije 320. godine prije Krista, a napisao ju je autor po imenu Archestratos.
Grčka je jedna od najstarijih država na svijetu s bogatom kulturom koju možete vidjeti na svakom koraku i koja će vas svojim znamenitostima ostaviti bez daha. A bez daha će vas sigurno ostaviti i grčka kuhinja jer tko bi mogao odoljeti oko 4, 000 godina staroj tradiciji u kojoj su uživali antički Grci.
Grčka gastronomija svojevrsna je filozofija te su u Antičko doba kuhari bili cijenjeni i slavni jednako kao i filozofi. Antičke gozbe bile su važan dio kulture kao pokazatelj istinskog uživanja u hrani i piću. Isti odnos prema hrani prisutan je i danas jer Grci njeguju i poštuju svoju tradiciju i običaje. Zato se nemojte iznenaditi društvenosti i komunikativnosti koju će iskazati prema vama jer njihove gozbe su uvijek u veselom i druželjubivom tonu.

https://www.flickr.com/photos/39997856@N03/10920944764/in/photolist-hD3Gp7-bb9x5i-t3dgE- t3dPw-stGG

https://www.flickr.com/photos/39997856@N03/10920944764/in/photolist-hD3Gp7-bb9x5i-t3dgE-
t3dPw-stGG

Osim veselja i društvenosti, temelje grčke kuhinje čine jednostavnost, svježe i kvalitetne namirnice te maslinovo ulje. Kako je Grčka mediteranska zemlja, prevladava i takva kultura namirnica. Uzgaja se puno voća i povrća, od kojih je naglasak na maslinama, agrumima, vinovoj lozi i smokvama. Od žitarica se koristi pšenica i ječam, a zahvaljujući razvedenoj obali razvilo se ribarstvo.
Također, uzgajaju se ovce i koze zbog pogodnog reljefa i klime, dok je upotreba govedine i teletine puno rjeđa. A neizostavan sastojak svakog jela su začini (origano, bosiljak, timijan, komorač, kopar, češnjak, menta, klinčići, muškatni orašćić i cimet) koji se koriste u velikim količinama te svako jelo čine posebnim.

MASLINA

https://www.flickr.com/photos/andreakirkby/4774893941/in/photolist-8gWzBB-nqnPr-ftKHTz- oq43zh-v8PaMv-aU8sy-apofo

https://www.flickr.com/photos/andreakirkby/4774893941/in/photolist-8gWzBB-nqnPr-ftKHTz-
oq43zh-v8PaMv-aU8sy-apofo

Maslina je glavna, a ujedno i najstarija namirnica na kojoj počiva grčka kuhinja. Kako je vjerovanje u bogove bilo dio antičke kulture, drevni Grci su vjerovali da je drvo masline dar od boginje Atene prema kojoj su nazvali polis iz zahvalnosti.
Maslina je tisućljećima dio grčke kulture, a danas je Grčka najveći proizvođač kvalitetnog ekstra djevičanskog maslinovog ulja te oko dvije trećine Grčke čine maslenici s različitim sortama maslina. Maslinovo ulje je jedno od temeljnih odrednica koji čine grčku kuhinju te neizostavan sastojak svakog jela kojima daje specifičan miris i okus.

FETA SIR

https://www.flickr.com/photos/alkanchaglar/2641818629/in/photolist-4mhm3s-52s1D4-bz3Lvx- 6PHmT9-3

https://www.flickr.com/photos/alkanchaglar/2641818629/in/photolist-4mhm3s-52s1D4-bz3Lvx-
6PHmT9-3

Feta sir je grčki nacionalni proizvod koji je nastao u vrijeme helenističke kulture. Riječ je o polutvrdom bijelom siru čija se tradicija proizvodnje očuvala se sve do danas. Pravi grčki feta sir radi se od kozjeg ili ovčjeg mlijeka u obliku kocki. Iako se danas može pronaći diljem svijeta proizveden uglavnom od kravljeg mlijeka, onaj izvorni krije su grčkim brdskim predjelima.

OBIČAJI
Doručak, ručak i večera tri su glavna obroka. Ručak je najobilniji obrok jer se sastoji od predjela, juhe, glavnog jela i deserta. Započinje aperitivom i to uglavnom ouzom (rakijom od anisa). Zatim slijedi predjelo (meze) koji čine feta sir, umaci uz lepinje ili neka grčka pita.
Nakon predjela slijedi juha, riječ je o gustim juhama s brojnim dodacima (tučena jaja, jogurt, limun). Glavno jelo se uglavnom sastoji od janjetine ili iznutrica, a na kraju se poslužuje desert čije su glavne namirnice uvijek med, cimet i muškatni oraščić.

 

Ivana Ivandić

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.