Greenpeace: Spasimo Mediteran od najezde plastike

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

U sklopu Greenpeaceove europske kampanje protiv plastike za jednokratnu upotrebu, aktivisti su postavili instalaciju „Plastični val“ na Trgu kralja Tomislava. Razlog tomu je ukazivanje na stanje Mediterana, u kojem godišnje pluta oko 1455 tona plastike, dok se godišnje baci više od osam milijuna tona plastike u svjetska mora, a 80 posto ukupnog onečišćenja čini upravo plastika.

Članovi Greenpeacea u Hrvatskoj pozvali su građane da potpišu peticiju pod nazivom „Spasimo Mediteran od najezde plastike“ koju će uputiti Ministarstvu zaštite okoliša i energetike. Mediteran se danas zbog onečišćenja plastikom svrstava među „oceanske vrtloge plastike“. Cilj kampanje, koja se provodi i u Španjolskoj, Grčkoj, Italiji i Bugarskoj, je utjecati na raspravu u tijelima Europske unije o izmjenama Direktiva o otpadu i novoj strategiji o plastici. Na internetskoj stranici Greenpeacea peticiju je potpisalo oko 55 500 građana.

Instalacija „Plavi val“ nedavno je izložena u Španjolskoj. Simbolično predstavlja sve veće onečišćenje mora i oceana plastikom, a inspirirana je postojećom fotografijom surfera nad kojim se diže val s plastičnim otpadom. Aktivisti su pozvali i predstavnike nekoliko ministarstava i saborskih odbora da podrže kampanju i pridruže se borbi protiv onečišćenja, ali nitko od pozvanih nije došao.

Hrvatska reciklira tek 16 posto otpada dok je europski prosjek 43 posto. Kampanjom tražimo donošenje zakona koji će eliminirati plastiku za jednokratnu upotrebu, a mijenjanjem navika građana i proširenom odgovornošću proizvođača poboljšati trenutno stanje

, rekla je voditeljica kampanje Mihaela Bogeljić. Također je i preporučila korištenje vrećica za višekratnu upotrebu, izbjegavanje plastičnih čaša, boca, pribora za jelo i slično. Osim toga voditeljica kampanje je upozorila i na to da najezda plastike pretvara mora u najveća odlagališta otpada na svijetu, a u okolišu se zadržava stotinama godina. Također plastični ostaci u Sredozemnom moru su pronađeni i u uginulim malim ribama, morskim pticama, kornjačama te želucima ulješura.

Dora Nizić

Izvor: hina.hr

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.