HARPER LEE – PRVO PA PULITZER

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Kada su u pitanju knjige i filmovi, ne volim odmah pohrliti za novitetima, već malo pričekati da se prašina slegne. Tako sam odlučila pričekati da knjiga ”Idi, postavi stražara” dođe u knjižnicu u mom malom gradu. Prije par dana sam se ugodno iznenadila slučajno pročitavši da je riječ o nastavku prvog romana ”Ubiti pticu rugalicu.” Okej, možda onda ipak neću toliko dugo čekati!

Harper LeeHarper Lee, autorica knjiga, preminula je 19. veljače ove godine u dobi od 89 godina. Neki pisci moraju napisati romane i romane da bi konačno dobili Pulitzerovu nagradu, a Harper Lee to polazi od ruke već s prvom knjigom – ”Ubiti pticu rugalicu” (To kill a mockingbird). Ovih je tjedana nemoguće ne primijetiti u gotovo svakom izlogu knjižaraThe Much Anticipated Harper Lee Novel "Go Set A Watchman" Is Released At Midnight narančasti omot knjige ”Idi, postavi stražara”, što je njezin drugi roman iz 2015. godine. Ljubitelje prvog klasika razveseliti će druga knjiga u kojoj se pojavljuje glavni lik prethodne knjige, djevojčica nadimka Scout, ali sada kao već mlada žena koja se vraća u grad svoga djetinjstva.

”Ubiti pticu rugalicu” Harper Lee je napisala 1960. godine. Kroz radnju nas vodi glavni lik, djevojčica Scout koja živi u Alabami sa svojim bratom Jemom i ocem, uglednim odvjetnikom Atticusom Finchem. Scout nam opisuje kako ona, njen brat i njihov prijatelj Dill provode dane u njihovoj ulici. Njihova je glavna zanimacija proučavanje misterioznog susjeda prozvanog Boo Radley. Kroz oči malene djevojčice, u fokus odjednom dolazi Atticusov slučaj na sudu. Naime, on brani Afroamerikanca koji je optužen za silovanje bjelkinje. Knjiga progovara o rasnim netrepeljivostima na sjeveru Amerike 1930-ih.

Knjiga je slojevita i zbog toga zanimljiva. U prvom redu imamo priču o djetinjstvu koje uključuju razne zgode i nezgode djece u ulici punoj zanimljivih, a na oko dosadnih susjeda. Zatim je tu priča o rasnim predrasudama toga vremena te na kraju samohrani otac koji nastoji svoju djecu sačuvati od ružnih strana malograđanskog života.

Kako to već biva s književnim klasicima, snimljen je i istoimeni crno-bijeli film 1962. godine. Nezaboravnu očinsku figuru Atticusa Fincha utjelovio je Gregory Peck te za tu glavnu ulogu zasluženo osvojio Oscara. Malenu Scout glumi Mary Badham, a njenog brata Dilla Phillip Alford. harper-lee-to-kill-a-mockingbird-sequel-novel-go-set-a-watchman

Što drugo reći nego hvala Harper Lee što nam nije uskratila mogućnost čitanja ovakve prekrasne priče kao što je ”Ubiti pticu rugalicu” i još nas nakon 55 godina iznenadila nastavkom!

Marija Čiček

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.