HINŠT NAJAVIO: AUTOŠKOLE USKORO JEFTINIJE

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Daniel Hinšt, voditelj Centra unutarnjeg tržišta pri Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta, u petak je na svom Facebook profilu objavio da će se cijene autoškola smanjiti. Hinšt u objavi navodi kako je provedena deregulacija tržišta autoškola sukladno Direktivi Europske Unije o uslugama kroz više mjera, a zakon je usvojen 27. listopada 2017. godine.

Prva, ujedno i najznačajnija mjera, govori kako će od 2018. godine autoškole samostalno određivati tržišne cijene. Neće postojati minimalna cijena, što znači da je moguće smanjenje cijena autoškola.

Izvor:Pexels.com

Nadalje, ukinuto je i ograničenje broja dozvoljenih autoškola po županiji. Hinšt navodi da je time „nadvladano još jedno teritorijalno i brojčano ograničenje, koje je sadržavalo i ispitivanje ekonomske „opravdanosti“. Takav Economic needs test i Numerus clausus bio je protivan temeljnim načelima tržišne konkurencije u EU. Time je uvedena sloboda poslovnog nastana za auto škole.“ Od iduće godine, broj autoškola i cijene slobodno će se određivati.

Hinšt dodaje kako je ostalim mjerama omogućeno ugovaranje rada u autoškolama  na puno ili nepuno vrijeme, tehnički pregled novih vozila morat će se obavljati tek nakon dvije godine, a pri stanici za tehnički pregled vozila će se odmah moći i registrirati. Prilikom registracije vozila više se neće morati plaćati namet registracijski list koji je koštao 34,50 kune.

I naposljetku, kako bi se rasteretile autoškole, posebice one manje, podignuta je granica dopuštene starosti vozila B kategorije sa 7 na 10 godina te s 12 na 15 godina autobuse u auto školama. Time će autoškole rjeđe morati kupovati nova vozila, što je svakako povoljno za njih.

Komentari građana na navedene promjene uglavnom su pozitivni. Do sada je minimalna cijena autoškole iznosila 5695 kuna, a uz ostale troškove autoškole koji iznose oko 1300 kuna, autoškole u Hrvatskoj u prosjeku iznosile su oko 7300 kuna, prenosi RTL.

 

Gabriela Galić

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.