Hipohondar i Molière

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Hipohondrija je psihički poremećaj kojeg karakterizira pretjerano davanje pažnje tjelesnim funkcijama i bolestima. Osobe s tim poremećajem imaju tendenciju pretjerano analizirati sitne simptome i sami donositi dijagnoze.

www.gavella.hr

www.gavella.hr

Jean-Baptiste Poquelin, poznat pod pseudonimom Molière, jedan je od najpoznatijih francuskih komediografa i književnika. Već mnoge generacije nasmijava svojim farsama, komedijama te ismijavanjem tadašnjeg društva, buržoazije, svećenstva i plemstva. Predstavnik je književnog smjera 17. stoljeća odnosno klasicizma, djela su mu prevedena na hrvatski još početkom 18. stoljeća, a ona su i danas na popisu literature za lektiru. On nije bio hipohondar, ali je autor komedije Umišljeni bolesnik.
U zagrebačkom kazalištu Gavella dvoranu je popunila kazališna izvedba upravo te komedije. Glavna tema je hipohondrija glavnog lika Argana koja se najbolje opisuje kroz satirički prikaz medicinskih stručnjaka te slijepog vjerovanja u njihove teze. Predstava počinje ironičnom pjesmom o liječnicima, čija je glavna poruka da je medicina samo business koji donosi novac. Kroz cijelu priču Argan, ugledni građanin, umišlja bolesti, sam donosi dijagnoze, zove liječnike, pa i svoju kćer obećaje sinu uglednog doktora, kako bi imao stalni besplatni medicinski nadzor. Racionalna okolina ga uvjerava kako su bolesti izmišljene jer vjeruje svakom malo više obrazovanom liječniku. Djelo završava nagovaranjem Argana da postane liječnik, ali on tvrdi da nema školu za to. Ironično mu odgovaraju da mu ni ne treba te da bi sa svojim iskustvom bolesti taj posao mogao raditi jednako dobro kao i postojeći liječnici. Završna scena: Argan izgovara Hipokratovu zakletvu.
Poruka svega je da građani vjeruju stručnjacima samo zato što su tako prozvati, a oni se bave ovom humanom disciplinom zbog novca. Radnja se odvija u vrijeme kada su stručnjaci bili najcjenjeniji zbog svog obrazovanja, dok su se prosječni građani tome divili i nekritički pristupali. No, takva vjerovanja su i danas prisutna, pa je samim time književno djelo ovog velikog komediografa suvremeno.
Veliki aplauz publike zaradio je glumački sastav: Enes Vejzović, Barbara Nola, Anja Đurinović, Anja Šovagović Despot, Sven Šestak, Igor Kovač, Siniša Ružić, Đorđe Kukuljica, Filip Šovagović i Natalija Đorđević. Redatelj Krešimir Dolenčić još je jednom svojom predstavom zadivio publiku i rasprodao ulaznice, ali i osuvremenio riječi Jeana-Baptistea Poquelina.

2

Kristina Trampuš

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.