HNK Gorica: od autsajdera do najugodnijeg iznenađenja Prve hrvatske nogometne lige

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Početkom najnovije sezone elitnog ranga, hrvatski nogomet dobio je još jednog simpatičnog člana u vidu HNK Gorice. Simpatičnog samo na prvi pogled, budući da se ponos Turopolja kroz kratko vrijeme profilirao u opasnog konkurenta klubovima sa samog vrha tablice. Skidanje skalpova Hajduku, Osijeku i potpisivanje konačne presude višegodišnjem treneru Rijeke Matjažu Keku samo su neki od uspjeha koje je momčad trenera Sergeja Jakirovića upisala pod svoj konto.
Začetci HNK Gorice datiraju iz 2009. godine. Spajanjem bankrotiranog NK Radnika iz Velike Gorice i Poleta iz Buševca nastao je HNK Gorica. Uslijedio je brz rezultatski uspon koji nisu pratili infrastrukturni uvjeti. Naime, Gorica je u sezoni 2010./2011. bila na pragu plasmana u Prvu HNL, ali se na tom putu ispriječio stadion koji nije zadovoljavao standarde prve lige.
Odličan početak, tijekom kojeg je Gorica nanizala seriju od čak pet pobjeda na gostovanjima, pokrenuo je priče o plasmanu u europska natjecanja. „Bez obzira na sjajan početak naš cilj ostaje nepromijenjen, a to je stabilizacija u prvoligaškom društvu. Ako će nam se otvoriti prilika, naravno da ćemo se boriti za Europu“, izjavio je predsjednik Gorice Nenad Črnko, osoba koja nosi velik dio zasluga za ovu lijepu nogometnu priču. Naglasak je na činjenici da ulazak u prvu ligu ne jamči ništa, osim oprobavanje snaga s perjanicama hrvatskog nogometa. Za potpunu sliku potrebno je ekonomično raspolaganje ostalim resursima koji čine razliku između stalnog člana elite i tek povremenog prolaznika.


Zavidni rezultati posljedica su stabilnih financijskih temelja i kemije koja se počela nazirati tijekom prošlogodišnje uspješne kampanje u Drugoj HNL, a nastavila se nakon odabira igrača za debitantsku sezonu u prvom rangu. Među najistaknutijim igračima su Nigerijac Iyayi Atiemwen i efikasni Poljak Lukasz Zwolinski. Međutim, predsjednik Črnko s ponosom ističe i visoku razinu talenta u mlađim uzrastima kluba: „Trudimo se pružiti priliku igračima koji su potekli iz našeg omladinskog pogona, kao što je mladi napadač Martin Šroler.“
U smislu prvoligaškog staža, Gorica je mlada i neiskusna. No svojim ponašanjem na terenu i izvan njega može poslužiti kao primjer mnogim starosjediocima najelitnijeg razreda hrvatskog nogometa. Nakon gostovanja u Puli igrači Gorice bacili su se u akciju čišćenja svlačionice na stadionu Aldo Drosina, te napomenuli kako će ova lijepa gesta postati tradicija i na budućim utakmicama. Za oko javnosti zapela je i humanitarna inicijativa nakon utakmice s GNK Dinamom. Naime, dio prihoda od ulaznica Gorica je proslijedila obitelji poginulog Domagoja Matezovića, Velikogoričanina i strastvenog navijača Dinama. Znak je to da HNK Gorica nije najugodnije iznenađenje samo na tablici, već su taj visoki standard odlučili održavati i kulturom ponašanja izvan sportskih borilišta. Ako nastave koračati ovim putem, lijepa priča novopečenog prvoligaša iz Velike Gorice mogla bi se ispričati na još podosta stranica.

Matija Petek

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.