HRANA ZA JAČANJE IMUNITETA

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Zbog sve hladnijih i kraćih dana, dugih noći i sezone prehlada naše je tijelo ugroženije i slabije nego obično. Uz dodatak loše prehlade, ovakva kombinacija može rezultirati čestim glavoboljama, bolovima, umorom, probavnim smetnjama, čestim prehladama, ali i vidljivim promjenama na koži. Zdrava prehrana pospješuje jačanje imuniteta koji će svakako dobro doći ovih dana.

Izvor: Tanja Krivačić

Vitamin C

Istraživanja su pokazala kako je vitamin c jedan od najjačih obrambenih sredstava te snižava visok krvni tlak. Zajedno sa željezom, vitamin donosi kisik do stanica, koji je vrlo važan da se ne osjećamo umorno. Rajčica je povrće koje je među bogatijim namirnicama koje sadrže vitamin C. Uz nju, vitamin C možemo pronaći i u limunu, brusnicama, mandarinama, narančama, kelju, grašku. Nikako ne zaboravite i kivi jer on sadrži više vitamina C nego naranča. Paprika je isto važan izvor vitamina C, kao i vitamina A i E.

 

Magnezij

Magnezij potiče metabolizam na aktivaciju mnogobrojnih enzima, a važan je i za pravilan rad srca, živčanog sustava i mišića. Ako tijelu fali magnezija, to dovodi do stresa, iscrpljenosti i umora što nije najbolja kombinacija u ovo vrijeme. Zbog toga u svoju prehranu ubacite banane, marelice, meso, lisnato zeleno povrće, cjelovito zrnje i mlijeko.

 

Vitamin E

Vitamin E je također vrlo važan vitamin za normalno funkcioniranje organizma. On pospješuje cirkulaciju i poboljšava djelovanje imunološkog sustava, što je veoma bitno za organizam za vrijeme prehlada i gripa. Možemo ga pronaći u cjelovitim žitaricama, zobi, orasima, kikirikiju, bademima, smeđoj riži i biljnim uljima.

 

Lecitin

Lecitin je naziv za niz srodnih spojeva, mješavinu fosfolipida koji su neophodni tijelu za sve biološke funkcije.  Ovaj spoj pomaže kod umora, a od velike je važnosti i u očuvanju intelektualnih sposobnosti. Djeluje pozitivno na raspoloženje, pogotovo u situacijama kada ste pod velikim stresom. Lecitinom su bogati heljda, ječam, grah, leća, soja, avokado, ali i žumanjak jajeta.

 

Probiotici

Štite crijevnu mikrofloru i pomažu pri uklanjanju štetnih tvari iz organizma. Najčešće ih pronalazimo u jogurtima i ostalim mliječnim proizvodima. Vrlo je bitno da se uz probiotike uzima i dovoljno tekućine (vode, biljnih čajeva) koja im pomaže pri uklanjanju štetnih tvari iz organizma.

 

Zbog svih navedenih razloga, ne zaboravite od silnih obaveza na pravilnu prehranu. Pravilna prehrana će očuvati vaše tijelo i zaštiti ga od bolesti. A to će se kasnije pokazati kao jako dobra investicija i uloženo vrijeme.

 

Tanja Krivačić

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.