Hrvatska mladež ima priliku sudjelovati u europskoj kampanji „Time to Move“ do kraja listopada

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
Foto: timetomove.eurodesk.eu

Foto: timetomove.eurodesk.eu

Europska kampanja pod nazivom „Time to Move“ održava se treću godinu zaredom u zemljama Europske unije, pa tako nije zaobišla ni Hrvatsku. Kampanja potiče mlade na mobilnost, odnosno na istraživanje mogućnosti studiranja, stažiranja, volontiranja i putovanja izvan Hrvatske. Do 31. listopada održavat će se raznovrsne aktivnosti u tridesetak hrvatskih gradova. Tako će se primjerice organizirati radionice izrade životopisa, razmjenjivanja prvih europskih iskustava i međunarodne večere.

Foto: timetomove.eurodesk.eu

Foto: timetomove.eurodesk.eu

Organizator kampanje je Eurodesk, info-servis koji pruža informacije o europskim natječajima i programima, te mogućnostima za mobilnost koje se pružaju mladima. Od 2014. godine Eurodesk sudjeluje i u programu „Erasmus+“. U Hrvatskoj Eurodesk sudjeluje sa 17 organizacija koje imaju ulogu multiplikatora. Te organizacije u 15 županija provode programe za mlade.

Foto: http://1.bp.blogspot.com/

Foto: http://1.bp.blogspot.com/

Prema anketama koje je provela sociologinja Tea Marasović, mladi u razdoblju od 18 do 29 godina najčešće putuju kako bi se maknuli od uobičajenih okruženja, odnosno promijenili okolinu i unijeli avanture u svoj život, te pobjegli iz rutine. Bloggerica Huffington Posta, Alexa Curtis, napominje da umjesto straha od nepoznatog treba misliti na uspomene koje će se stvarati na putovanju, na nova poznanstva, znanja i iskustva koja obogaćuju život. Curis smatra da putovanja u mladosti doprinose otvorenijem umu.

Foto: i.huffpost.com

Foto: i.huffpost.com

Istraživanje sociologinje Marasović je pokazalo kako mladi u Hrvatskoj, za razliku od svojih vršnjaka u inozemstvu, uglavnom nisu informirani o mogućnostima koje im se nude. Još do kraja listopada imaju vremena uključiti se u „Time to Move“. Na istoimenoj Eurodeskovoj stranici postoji interaktivna mapa na kojoj je moguće pretraživati događaje na raznim lokacijama. Iz Hrvatske u projektu sudjeluje tridesetak gradova.

Kao i svake godine, i ove će kampanju „Time to Move“ pratiti nagradna igra. Glavni lik igre, 21-godišnji Alex, nakon završetka studija u Kaunasu u Litvi, zbunjen je i ne zna što bi dalje. Kolega mu predloži da sudjeluje u inozemnom projektu, ali Alex se baš ne vidi u tome i nije siguran. Sudionici online igre „Pomogni Alexu“ imat će priliku osvojiti iPad mini.

Tijana Jakovljević

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.